Požar u Vinči rasplamsao polemiku – ko upravlja deponijom?

Vesti 09. avg 202119:2520 komentara

U čijim je rukama deponija u Vinči - pitanje je na koje za sada nema preciznog odgovora. Gradski čelnici tvrde da je nadležnost preuzela "Beo čista energija". Iz te firme poručuju da još uvek čekaju dozvolu Ministarstva za zaštitu životne sredine. Bez odgovora ostaje i pitanje - zbog čega, uprkos obećanjima gradskih vlasti, sanitarna deponija nije zamenila staru, koja je trebalo da bude zatvorena krajem prošle godine?

I dok deponija u Vinči gori, sve je duži spisak „gorućih“ pitanja koja su bez konkretnog odgovora. Požar je za početak rasplamsao polemiku – ko rukovodi deponijom?

Povezane vesti

„Deponija je kao što znate procesom javno-privatnog partnerstva francusko-japanska kompanija Beo čista je preuzela deponiju Vinča, tamo su već izgrađena postrojenja za preradu građevinskog otpada, postrojenje za proizvodnju struje iz otpada, urađena je nova sanitarna deponija za preradu otpadnih voda“, kazao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Firme koje su osnivači „Beo čiste energije“ su sa predstavnicima gradske vlasti – 2017. sklopile ugovor o javno-privatnom partnerstvu na 25 godina, sa ciljem razvijanja sistema za upravljanje komunalnim otpadom koji podrazumeva zatvaranje i sanaciju deponije u Vinči. Međutim, nadležni iz te kompanije poručuju da se stara deponija još ne nalazi u njihovim rukama.

„Firma ‘Beo Čista energija’ još uvek čeka dozvoli Ministarstva za zaštitu životne sredine o preuzimanju stare deponije u Vinči i do tada će ona biti u nadležnosti JKP „Gradska čistoća“. Očekuje se da će ministarstvo izdati dozvolu do kraja ove nedelje i da će nakon toga krenuti realizacija projekta saniranja i zatvaranja stare deponije u Vinči“, saopštio je Vladimir Milovanović, direktor preduzeća „Beo Čista energija“.

I dok se ne utvrdi ko je nadležan za deponiju koja gori danima, bez odgovora je i pitanje – zbog čega katanac na deponiju nije stavljen krajem prošle godine, kada je na sajtu grada Beograda bilo najavljeno njeno zatvaranje? A zbog problema na deponiji, pojedine ekološke organizacije i inicijative najavljuju podnošenje krivičnih prijava i upozoravaju da se i dalje ne zna šta je sve urađeno kada je reč o novoj – sanitarnoj deponiji.

„Šta se krije iza brda to ćemo tek videti, uvek se sve otkrije, ali mi zapravo ne znamo u kojoj je fazi postrojenje za tretman otpada, pre svega se misli na komunalni otpad, građevinski, postrojenje za tretman procurnih voda, ne znamo da li je izvedeno postrojenje za proivodnju električne energije“, ističe Sonja Pavlović iz Građanske platforme.

„Ko će da snosi posledice za ovakvo ponašanje – verovatno niko, na ovaj način se samo dalje gubi poverenje građana u ovakav odnos institucija koje su kada je životna sredina u pitanju, potpuno posustali i potpuno su ruinirane“, ocenio je Milenko Jovanović iz Nacionalne ekološke asocijacije.

Smeće na deponiji u Vinči se odlaže duže od četiri decenije. Poslednjih godina, naslagani otpada je često goreo, što je uticalo na zagađenje vazduha, zemljišta i Dunava.

Komentari

Vaš komentar