Nakon sastanka u Vladi odlučeno da se ispitaju pretnje upućene Snežani Čongradin

Vesti 04. nov 202119:22 2 komentara
N1

Premijerka Ana Brnabić i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković sastale su se sa članovima Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, a dogovoreno je da Zaštitnik građana dostavi analizu predloženih izmena Zakona o javnom redu i miru, u delu koji se odnose na novinare, o čemu bi se razgovaralo sledeći put, saopšteno je iz Vlade.

Na redovnom mesečnom sastanku, zamenik republičkog javnog tužioca Branko Stamenković informisao je o aktuelnim predmetima koje javna tužilaštva vode u vezi sa krivičnim delima koja su izvršena na štetu bezbednosti novinara i istakao da od početka godine u samo oko 10 odsto predmeta nije otkriven počinilac.

Povezane vesti

Dogovoreno je da se prati i slučaj pretnji novinarki lista Danas Snežani Čongradin, a na osnovu prijave koju je podnelo Nezavisno udruženje novinara Srbije formiran je predmet u nadležnom tužilaštvu i očekuje se da ona da izjavu u narednim danima.

Na sastanku se posebno razgovaralo o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika koje je izradilo Ministarstvo pravde, uz podršku Misije OEBS u Srbiji.

Izmene i dopune inicirane u okviru Stalne radne grupe za bezbednost novinara Radna grupa je podržala u cilju unapređenja krivično pravne zaštite novinara i zaštite slobode javnog izražavanja, a javna rasprava koju je Ministarstvo pravde vodilo onlajn trajala je od 7. do 27. oktobra.

U međuvremenu su se pojavili određeni komentari u javnosti i kritike na rešenja koja su data u predlogu, iako su sva relevantna medijska i novinarska udruženja podržala predlog.

Kako bi se ovaj proces završio u najboljem interesu novinara, na predlog novinara članova Radne grupe i partnera iz međunarodnih organizacija dat je predlog Ministarstvu pravde da produži javnu raspravu za još 20 dana.

Brnabić i Gojković istakle su da Vlada ostaje posvećena izgradnji poverenja i unapređenju dijaloga sa svim predstavnicima novinara i medija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare