Nakon sednice Saveta, opozicija optužila Vučićev režim za povezanost s Belivukom

Vesti 07. mar 202116:09 > 16:19 12 komentara
Nova.rs/Vesna Lalić

Nakon sinoćne sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, posle koje su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar policije Aleksandar Vulin objavili pojedine detalje iz istrage o kriminalnoj grupi Veljka Belivuka, većina opozicionih stranaka optužuje vlast i vladajuću Srpsku naprednu stranku za veze sa pomenutim klanom.

Dveri: Ko je politički mentor Belivukove grupe?

Predsednik Dveri Boško Obradović ocenio je da posle sednice javnost nije saznala „ništa novo o suštinskom pitanju: Ko je politički mentor kriminalne grupe Veljka Belivuka?“.

POVEZANE VESTI:

Obradović je ocenio da „to što svi funkcioneri SNS podržavaju borbu protiv kriminala, a ne smeju da izgovore niti jedno ime, govori da još nije odlučeno ko će biti žrtvovan iz njihovih redova“.

„Karakteristično je da na sinoćnoj konferenciji nije bilo Nebojše Stefanovića, bivšeg ministra policije, aktuelnog ministra odbrane, drugog čoveka SNS-a i šefa Biroa za koordinaciju službi bezbednosti“, naveo je on.

„Pravo pitanje je zašto on do sada nije saslušan na okolnosti da je Dijana Hrkalović, njegova desna ruka iz vremena kad je bio na čelu MUP-a, optužena za pokušaj državnog udara i prisluškivanja predsednika i njegove porodice“, naveo je Obradović, a prenele Dveri.

Upitao je i zašto nije uhapšena bivša državna sekretarka MUP-a i zašto nije saslušan generalni sekretar Vlade Srbije Novak Nedić koga je bivši potpredsednik FK Partizan Vladimir Vuletić optužio da „stoji iza formiranja kriminalne navijačke grupe ‘Janjičari’ koju su vodili Aleksandar Stanković i Veljko Belivuk“.

Narodna: Ekipa se sastala da raspravlja svoje porodične odnose

N1

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je posle sednice Saveta, da bi država bila bezbednija da se „ta ekipa nikada nije ni sastala“.

„Ekipa koja je svoje okupljanje za raju krstila kao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost mogla je svoje lične i porodične odnose da raspravi na glavnom odboru, na stranačkoj slavi, na stadionu, u vinskom podrumu, u rasadniku… na nekoj od lokacija gde su i zakuvali ovo što nama serviraju“, naveo je Ponoš na svom Fejsbuk nalogu.

Ponoš je naveo i da „posla realno ima samo za tužilaštvo, kad su već na okupu“.

SDS: Direktna povezanost ili nesposobnost Vučićevog režima

Socijaldemokratska stranka ocenila je da bi, nakon što je prikazano da su klanovi, povezani sa vlašću SNS-a odrubljivali glave po Srbiji, najviši predstavnici vlasti morali odmah da podnesu ostavke, a ne da takve scene prikazuju kao borbu protiv organizovanog kriminala, saopšteno je iz te partije.

„Posebno bi političku odgovornost za sve sinoć prikazano trebalo da snosi Aleksandar Vučić, kao predsednik Srbije i SNS. Ovaj kriminal su generisali direktno Vučićev režim i njegova stranka i sinoć je još jednom i eksplicitnim dokazima potkrepljena činjenica šta se dešava u Srbiji pod skoro decenijskom vlašću tog režima“, konstatuje SDS.

Vučić je, dodaje se u saopštenju, u subotu uveče jasno prikazao ili direktnu povezanost sa tim kriminalnim grupama ili opasnu neposobnost njegove vlasti.

SSP: Vučić da prizna da je Belivuk proizvod njegovog režima

Reagovala je i Stranka slobode i pravde koja je pozvala Vučića da „prizna“ da je kriminalni klan Veljka Belivuka, „proizvod njegovog režima“.

SSP je ocenila da Vučić „medijskim spinovanjem pokušava da zaštiti sebe i svoje privatno okruženje i da za sav kriminal optuži nekoliko ljudi čiji su zločini tragična posledica njegove lične opsesije da u srcu Evrope ima nekontrolisanu vlast“.

„Umesto što u kasne večerenje sate, kršeći više zakona, preko svih TV stanica uznemirava narod i iznošenjem dokaza u javnost ugrožava istragu tužilaštva protiv Belivukove grupe, neka javnosti objasni kako je i zašto preko ovih kriminalaca stavio pod kontrolu navijačke grupe, kako ih je koristio kao batinu za obračun sa političkim neistomišljenicima, za terorisanje građana u izbornim kampanjama, ali i za napade na novinare“, navela je SSP.

Oslobođenje: Kriminal seže do vrha režima i samog Vučića

Mlađan Đorđević
N1

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević izjavio je da ne očekuje značajna hapšenja ili procesuiranja, jer je „sav kriminal potekao od ovog režima i seže do vrha režima i samog Aleksandra Vučića“.

On je optužio Vučića da „šokantnim fotografijama i ispraznom najavom o borbi protiv kriminala pokušava da sakrije sopstvena nedela“, među kojima „završni čin izdaje Кosova i Metohije, kao i brojne veze režima sa organizovanim kriminalom“.

KLIP: Prekšren Ustav i brojni zakoni

N1

Osnivač Kancelarije za lokalne i inovativne politike (KLIP) Marko Bastać ocenio je da su predstavnici vlasti posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost prekršili Ustav Srbije i brojne zakone, a gotovo svi mediji zloupotrebljeni su i pretvoreni u saučesnike pri grubom kršenju zakona.

Bastać je u saopštenju naveo da je zarad povećanja rejtinga i prikupljanja jeftinih političkih poena, posle te sednice emitovan „uzmemrijući sadržaj stravičnog nasilja“ i fotografije žrtava i to u direktnom prenosu konferencije za medije koju je organizovao politički vrh države.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare