Tragedija u Petrovaradinu: Vozač se brani sa slobode, signalizacija stiže kasno

Vesti 18. jul 202120:04 29 komentara

Nina Rađenović, stara 21 godinu, poginula je u saobraćajnoj nezgodi 6. juna u novosadskom naselju Petrovaradin, na mestu na kom su se, zbog loše saobraćajne signalizacije, nezgode učestalo dešavale godinama unazad. Tek posle tragedije u kojoj je devojka izgubila život, gradske vlasti su postavile nedostajuću signalizaciju. Porodica nastradale i dalje sumnja da najveći deo krivice treba da snosi vozač koji je, kako tvrde, vozio daleko iznad dozvoljene brzine, i pitaju se zbog čega je pušten da se brani sa slobode.

U večernjim časovima šestog juna u Preradovićevoj ulici u Petrovaradinu, na 21-godišnju Ninu Rađenović naleteo je Audi A3 za čijim volanom je bio njen vršnjak. Nekoliko sati kasnije, studentkinja političkih nauka podlegla je povredama.

Četrdeset dana posle tragičnog događaja, njen stric Đuro Rađenović postavlja venac nedaleko od mesta na koje je od siline udarca njeno telo odletelo sa puta.

Povezane vesti

„Moja bratanica, ona je bila u Mikromarketu, imamo snimak gde ona kupuje, gde se ona vraća i prelazi, to je udaljeno od pešačkog prelaza eto 50 metara, da pređe na drugu stranu. Onda ubica Petar Ristić udara nju kolima i to udara vozačevom stranom, znači ona mu je prešla, udara o njegov levi far, hauba, šajbna, on nju baca odande, on nju baca skroz gde mi sad stojimo. Jedan doktor je video kako je on divljao, sumnjamo da je on išao 120, možda i jačom brzinom“, kaže , kaže on.

Sve što zna, porodica preminule je čula od očevidaca. Više od mesec dana posle događaja, od Tužilaštva nisu dobili nikakve informacije. U odgovoru koji je N1 dobila od Tužilaštva navodi se sledeće:

„Tužilaštvu je od strane PU Novi Sad dana 30.06.2021. godine dostavljena krivična prijava protiv P.R. zbog krivičnog dela teška dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja, te će tužilaštvo u najkraćem mogućem roku preduzeti sve potrebne dokazne radnje, radi donošenja javnotužilačke odluke, a pritvor nije određen iz razloga što nisu postojali razlozi za određivanje pritvora iz člana 211. Zakonika o krivičnom postupku“.

Ninin stric odgovara: „Tužilaštvo? Pa kako ih bre nije sramota? Da on tu noć dobije slobodu? Može ponovo da vozi kola da ubije nekog, može da beži, može da utiče na svedoke, devojka 21 godinu ubijena, a on ima prava da ide kući!?“

Crna tačka Petrovaradina

Činjenica je da je žrtva te večeri prelazila van obeleženog pešačkog prelaza – činjenica je i da na istom mestu ulicu prelazi na stotine meštana Petrovaradina.

Mesto na kom je stradala Nina Rađenović već dugo važi za crnu tačku Petrovaradina. U neposrednoj okolini ove lokacije u poslednjoj deceniji desilo se na desetine saobraćajnih nezgoda, od kojih su četiri imale tragičan ishod.

Zbog toga su meštani Petrovaradina godinama od gradskih vlasti tražile da u prometnoj Preradovićevoj ulici, koja funkcioniše i kao magistralni put ka Beogradu, postavi nedostajuću saobraćajnu signalizaciju.

Nekoliko nedelja nakon što je život izgubila Nina Rađenović, meštani su organizovali protest. I baš tog dana, posle višegodišnjih apela, nadležni su počeli da postaljvalju saobraćajne znake i farbaju pešačke prelaze i signalizaciju. Za Ninu Rađenović i njenu porodicu, nažalost, prekasno.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare