Nakon Vučićeve konferencije, javnost i dalje ne zna detalje ponuđenog sporazuma

Iako je predsdnik Srbije Aleksandar Vučić juče držao najvažniju konferenciju posle najtežih dana i sastanaka, javnost nije saznala detalje plana za Kosovo iz takozvanog francusko-nemačkog sporazuma. Bivši predsednik Srbije Boris Tadić za N1 ocenjuje da Srbija ne bi trebalo da učestvuje u nečemu što Kosovo može dovesti do članstva u Ujedinjenim nacijama, dok profesor Filozofskog fakulteta Ognjen Radonjić tvrdi da nije ucenjena Srbija, već samo predsednik Vučić.

Predaja nije opcija – slogan je koji predsednik koristi u svakoj situaciji, ali sinoć ga nismo čuli, slušali smo o ucenama.

POVEZANE VESTI

„Ako je izbor taj da sa jedne strane imamo izolaciju, sankcije ovakve ili onakve, ali najgore su sankcije ukidanja investicija, što mi je tri puta direktno rečeno u lice… ili ćemo da kažemo prihvatamo sve odmah, što znači i Kosovo u UN, ja sam za onaj put kompromisa koliko je moguće“, izjavio je Vučić.

Za sada znamo da, kako tvrdi predsednik, sporazum nije potpisan, da se ništa neće desiti sutra ili prekosutra, ali da će tek uslediti teški dani koji samo što su prošli.

„Vučić je sebe doveo u situaciju iznudice, doveo je sebe u situaciju da ponovo nema potez i to sve vreme radi i to je sistemska greška njegove politike“, smatra bivši predsednik Srbije Boris Tadić.

„Hoćete opet da mi kažete da sam izdao Kosovo, pethiljaditi put. Jednom može da se izda nešto, kako da izdam nešto kad ste dali na tacni sve 2008“, kazao je Vučić.

„Prethodna vlast je svakako predala snažne prerogative Srbije na Kosovu ali to nije bila naša vlast, nego ona u kojoj je bio Vučić 1999. ulaskom u rat“, kazao je Tadić.

Međutim, za novi plan Vučić tvrdi da niko Srbiju nije ni konsultovao, ni u čemu nismo učestvovali, plan nam je pokazan, a zatim su u decembru sve zemlje članice prihvatile plan, čak i one koje nisu priznale Kosovo, objašnjava aktuelni predsednik.

„Šta god da sam izgovorio zasnovano na činjenicama, na papirima iznosio im, shvatio sam da je isteklo vreme za razgovor, niko ne želi da me sluša“, naglasio je Vučić.

„Srbija ne može da prihvati da učestvuje u procesu aktivno, potpisivanjem sporazuma koje očigledno dovode Kosovo do članstva u Ujedinjenim nacijama“, smatra Tadić.

Šta dosadašnja saznanja iz plana koji stiže 10 godina posle Briselskog sporazuma znače Srbima sa Kosova, u Beogradu, ali i Sjedinjenim Državama.

„Ceo sever liči na jedan izduvan balon, to mi je nekako najslikovitije, u tom balonu su doživeli i ono što je predsednik juče govorio, mislim i na simpatizere Srpske liste, sigurna sam da su se suočili sa drugačijom realnošću nakon raspuštanja barikada i da realnije sagledavaju reči predsednika. Naravno o tome niko javno ne govori“, kaže Tanja Lazarević, urednica portala Kossev.

„Vi ste izgubili Kosovo 90-ih godina, ne možete da govorite ko je izdajnik, on je izdajnik. Ja mislim da smo mi pre svega izdali sebe kao društvo kao narod koji je sebi dozvolilo da nas i devedesetih ali i u poslednjih 11 godina, da dovodimo na vlast i održavamo na vlasti ljude koji nas uništavaju i time krojite put i krojite svoju sudbinu“, ocenjuje profesor Ognjen Radonjić.

„Slušali smo veoma pažljivo govor predsednika Srbije, jer je održao veoma značajan govor. Izložio je plan, koncept o tome kako da se ovaj veoma komplikovan problem dovede do rešenja“, izjavio je američki ambasador Kristofer Hil.

Svi pregovarači, bilo iz EU ili SAD, potvrdili su da je to obaveza iz Briselskog sporazuma i prvih šest tačaka se bavi Zajednicom srpskih opština.

„Ja ću vam reći šta je meni najveća briga, a ustvari to je nekima postala nada, jer su pomislili kako Srbiji da zadaju udarac u leđa i da se dočepaju vlasti na osnovu toga neće, pošto ću ja preuzeti na sebe svo opterećenje u trenutku kada to dođe i kupiti dodatno vreme za Republiku Srbiju“, kazao je Vučić.

Da li će Srbija uspeti u traženju kompromisa, saznaćemo na leto, ali svima je jasno da je ovo još jedan u nizu procesa koji može da se završi i u drugom talasu za koji je rečeno da sledi za 10 godina.