„Napad u Banjskoj za međunarodnu zajednicu goruće pitanje“: Gde je „zapelo“ u istrazi?

Vesti 12. apr 202420:34 12 komentara

Istrage o napadu u Banjskoj nema, zato što bi trag odveo do državnih organa Srbije, kaže za N1 potpredsednik Evropskog pokreta Vladimir Međak. Međutim, pritisak se povećava posle eksplicitnog zahteva francuskog predsednika Emanuela Makona - da Srbija procesuira odgovorne za napad u kojem je ubijen kosovski policajac i posle kog su stradala trojica Srba.

Ni obećana kupovina 12 „rafala“ po ceni od tri milijarde evra nije odgovorila francuskog predsednika da ne izgovori reč Banjska na konferenciji za novinare sa srpskim kolegom.

„Neophodno je da odgovorni za napad u Banjskoj odgovaraju i da se takva drama ne ponovi“, poručio je Emanuel Makron.

Isto što i predsednik Francuske, od Beograda su tražili i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabriel Eskobar, kao i britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron. S tim da je Eskobar govorio i o posebnoj istrazi o umešanosti Srbije, koju SAD samostalno sprovode.

„Ta Banjska je nešto što je ozbiljni problem. Mi to ne rešavamo, a ako krenemo da rešavamo onda će se postaviti pitanje umešanosti državnih organa. Znači, ovo je vrlo skupa poseta Francuskoj“, kaže potpredsednik Evropskog pokreta Vladimir Međak.

Jedino što su vlasti Srbije uradile od 24. septembra do danas, jeste saslušanje Milana Radoičića koji je u pritvoru proveo samo jedan dan, uz meru da ne sme da napusti zemlju. Prema poslednjim dostupnim informacijama iz tužilaštva, a one su od 8. februara – Tužilaštvo je „proveravalo Radoičićev iskaz.“

„Pitanje Banjske je i dalje za međunarodnu zajednicu goruće pitanje i pitanje svih pitanja. Verujem da taj pritisak na Srbiju neće prestati da Banjsku procesuira i adresira“, kaže Jovana Radosavljević iz Nove društvene inicijative.

Prema informacijama iz Brisela, rešavanje slučaja Banjska, biće i jedan od uslova Saveta ministara EU za isplate Beogradu iz Fonda za rast za Zapadni Balkan, zajedno sa još jednim uslovom koji je pominjao Makron u ponedeljak – usklađivanjem Srbije sa sankcijama protiv Ruske Federacije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare