Kako rešiti krizu na severu Kosova: Šta podrazumeva „plan od osam tačaka“

Vesti 04. jun 202320:01 59 komentara

Kako bi Beograd i Priština pronašli rešenje za nestabilnost na severu Kosova, zemlje Kvinte i Evropska unija su zvaničnicima obe strane predočili plan od osam tačaka, prenosi Albenijan post. Iako taj dokument javnosti nije zvanično predstavljen, veruje se da je verodostojan, jer je Albenijen post prvi objavio i nacrt sporazuma iz Brisela i Ohrida. U tekstu pomenutog portala se navodi da je raspisivanje novih lokalnih izbora na severu Kosova jedan od uslova za rešavanje krize. Stručnjaci kažu da bi to moglo da bude jedno od rešenja, ali da je za stabilnost uslov svih uslova povlačenje specijalnih policijskih snaga Prištine.

Napetost na severu Kosova – došla je u crveno. Sukobi i tenzije – dodatno su eskalirali protekle nedelje. Pomoć u rešenju situacije, nude zemlje Kvinte i Evropska unija u osam tačaka. Albenijan post prenosi da se u dokumentu između ostalog navodi da je za smirivanje tenzija potrebno povlačenje kosovske specijalne policije sa severa i da usporedo sa tim srpska vojska redukuje svoje vojnike oko administrativne linije. Spominje se i raspisivanje novih izbora. Međutim, na pomen izbora – predsednik reaguje – burno.

„Ne znam šta više obe strane, obe strane da pristupe čemu – da Srbi izađu na izbore i da dobiju šta – ništa, a oni će da vladaju sa tri odsto pošto su im rekli da su to legalni zbori, a kad pitate šta je sa ZSO, treba da se radi kažu, ja kažem nema šta da se radi, nama nisu potrebni vaši eksperti, nama nisu potrebne vaše izmišljotine, sve piše u papirima, sve je već pregovarano, sve je dogovoreno, kao Boga vas molim urazumite se ljudi“, rekao je u četvrtak predsednik Vučić.

Da bi se situacija smirila, treba da se urazume obe strane, poručuje politički analitičar Dušan Janjić. Dodaje i da raspisivanje izbora može da doprinese povratku Srba u sve institucije, ali da to izgleda ne odgovara vlasti u Beogradu.

„Predsednik Vučić stalno pokušava da plasira dimnu zavesu, ovo je dimna zavesa – razgovori da li će Kurti prihvatiti da li će biti samo na severu ili ne, suština je da se mora postići politički dogovor, o tome je ovde reč, sa Kurtijem odnosno sa vlastima za povratak u institucije i stvaranje normalnosti, šta god ona bila, a mi imamo teške tek razgovore sa NATO“, kaže Janjić.

Pročitajte još

Dragiša Mijačić iz Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj kaže da su koraci stabilnosti precizno definisani u osam tačaka i da u njima ne sme da se zaboravi važnost osnivanja Zajednice srpskih opština, kao i rešavanje krize kroz diplomatski dijalog.

„Uslov svih uslova jeste povlačenje specijalnih policijskih snaga, bez toga zaista nema nikakvih rešenja, a onda nakon povlačenja specijalnih policijskih snaga onda treba ići u politički dogovor, dijalog je upravo ono što je predviđeno sa tih osam tačaka“, kaže Mijačić.

N1: Šta mislite koliko su izbori ključni u ovoj situaciji?

„Izbori jesu bitni, ali oni nisu najbitniji, najbitnije je stvoriti uslove za mir, mi smo videli derogaciju mira slanjem specijalnih policijskih snaga na severu Kosova tako da dok se oni ne povuku neće se moći naći nikakvo rešenje“, kaže on.

Mijačić dodaje i da postoji pritisak iz Prištine da specijalne policisjke snage ostanu u administrativnim objektima do organizacije izbora, ali to je, kako kaže, neprihvatljivo – jer u tim uslovima nikako ne može da se stvori mir – koji je najvažniji za obe strane.

Povezane vesti