„Napredna“ pravila za medije: Vi ste na našoj konferenciji

Vesti 02. mar 202419:40 83 komentara

Pridružila se predsednica Vlade u tehničkom mandatu i poverenica SNS-a za Beograd Ana Brnabić svom stranačkom kolegi i još uvek gradonačelniku Beograda Aleksandru Šapiću, u napadima na N1 I ignorisanju pitanja koja naši novinari postavljaju.

Počelo je sve Šapićevom reakcijom na saopštenje Udruženja novinara Srbije koje je osudilo njegovu novu praksu da ne odgovara na pitanja novinara N1, tačnije na poslednji u nizu takav slučaj koji se dogodio našem kolegi Nenadu Nešiću. Pogledajmo prvo kako je to izgledalo juče i kako je UNS reagovao na to.

N1: Poštovanje gospodine Šapiću, Nenad Nešić televizija N1. Prvo da vas pitam da li smem da postavim pitanje, hoćete lli odgovarati?

„Smete vi sve, ovo je slobodna zemlja“, rekao je Aleksandar Šapić.

N1: Hvala najlepše.

„Hvala i Vama, ali vama ne odgovaram na pitanje. Izvolte, jel ima neko drugi“, rekao je Šapić

„Udruženje novinara Srbije protestuje zbog toga što predsednik privremenog organa Grada beograda Aleksandar Šapić i dalje odbija da odgovara na pitanja novinarima televizije N1 i poziva ga da ne krši Jakon o javnom informisanju i medijima, diskriminišući novinare ove medijske kuće. UNS podseća Šapića da je posao novinara da postavlja pitanja od interesa za javnost, a dužnost funkcionera da na njih odgovaraju i poziva ga da novinare tretira jednako“, saopštio je UNS.

Šapić je nastavio da to ne radi i danas, te je ponovo tvrdio da N1 montira njegove izjave, da laže i da zbog toga ima pravo da odbija komunikaciju sa nama. Potom je odbio da odgovori na naša pitanja u vezi sa najavljenim beogradskim izborima. I nije bio usamljen:

„Ja vama odgovoriti neću, ako hoće moje kolege, izvolite“, rekao je Šapić.

N1: Jel može neko od vas troje, troje vas je za binom?

„Milim da je Aca Šapić dosta jasno obrazložio zašto neće da razgovara. Umesto da kažete da to što je on rekao nije tačno, vi to ne možete reći, pošto je sve tačno šta je čovek rekao.  Zbog toga ću se ja ovaj put u potpunosti solidarisati sa Aleksandrom šapićem, tako da vam neću odgovarati na ostala pitanja“, izjavila je Ana Brnabić.

Mi nismo uspeli pa je tehnihničke detalje o glasanju u Beogradu pokušala je da sazna i novinarka Jelena Kikić sa televizije Nova S. Međutim, tretman je bio isti.

„Evo solidarisaću se sa Šapićem ovaj put. Možemo već od sutra da razgovaramo, u Kruševcu sam“, izjavila je Brnabić.

Novinarka Jelena Kikić: Šta to znači, ne razumem?

„Da ću se solidarisati sa Aleksandrom Šapićem“, ponovila je Brnabić.

N1: Jeste li Vi svesni koliko je to ružno prema gledaocima naših televizija i prema javnosti kojoj odgovarate preko nas?

„Ja bih Vas molio, mi smo ipak na našoj konferenciji, da imate elementarno vaspitanje“, dodao je Šapić.

N1: Da li ste vi svesni da ste javni funkcioneri i da odgovarate javnosti, a ne nama. Zašto ste nas pozvali ovde ako nećete da odgovarate na pitanja?

UNS je nakon dašanje konferencije u sedištu Srpske napredne stranke ponovo reagovao, poručivši da se sloboda javnog informisanja ne sme ograničavati i uskraćivati zloupotrebom funkcije i ovlašćenja, a što je, kažu, danas demonstrirano po ko zna koji put.

„Poražavajuće je što se u diskriminaciji novinara i medija, Aleksandru Šapiću danas pod parolom nekakve solidarnosti, uz krajnje opskurnu argumentaciju pridružila i Ana Brnabić, dajući tako doprinos kršenju Zakona o javnom informisanju koji je njena vlada nedavno usvojila. Sve ono što Aleksandar Šapić najavljuje da će poslati UNS-u kao dokaz da N1 i Nova S izveštavajući o njemu, kako tvrdi, krše medijske zakone, etički kodeks i profesionalne standarde, zapravo bi trebalo da dostavi sudu i nadležnim regulatornim i samoregulatornim telima“, saopštio je UNS.

Ako se vratimo samo par sati unazad – Mediji Junajted grupe bili su tema i na konferenciji predsednika Vučića. Kritikovao je novine „Nova“. A sve zbog toga što je naslov pogrešno pročitao. Iako u naslovu jasno stoji da je reč o Milošu Vučeviću, formalnom predsedniku Srpske napredne stranke, šef države je video sebe. Naslovnicom je inače mahao, tvrdeći da se upravo preko medija Junajted grupe destabilizuje država.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare