Narativ o stranim plaćenicima oproban recept pred izbore – stvarnost drugačija

Vesti 30. jan 202219:16 > 19:23 16 komentara

Protesti ekoloških aktivista poslužili su predstavnicima vlasti za narativ o stranim plaćenicima i stranom uticaju, koji je ponovo uveden dolaskom Srpske napredne stranke na vlast, a koji se podgreva pred svake izbore. U borbu građana za očuvanje životne sredine predstavnici vlasti ne vide samo politiku, već i uticaj iz inostranstva.

Sa britanskim premijerom „drugarski“… bivšim kancelarom Austrije takođe… sa doskorašnjom, nemačkom kancelarkom uz najviše počasti.

Dobar odnos sa zapadnim velesilama srpski zvaničnici često naglašavaju. Ali kada su sami za govornicom i pojavi se potreba, priča dobija zaokret.

POVEZANE VESTI

„Najveći finansijeri organizacija za zaštitu životne sredine su svakako iz Sjedinjenih Američkih Država – Rokfeler fondacija, USAID, Fond za otvoreno društvo. Velike Britanije – Vestminsterska fondacija za demokratiju, Britanski savet, Nemačka – fondacija „Hajnrih Bel“, austrijski „Rivervoč“, svi oni su se sjatili u poslednjih otprilike godinu dana u Republiku Srbiju…finansiraju proteste kako bi oslabili i slomili kičmu Aleksandru Vučiću“, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Na premijerkine tvrdnje reagovale su ambasade SAD-a, Nemačke i Velike Britanije zajedničkim saopštenjem u kom podvlače – takve optužbe su štetne i teško razumljive.

Demantuju i prozvane, međunarodne organizacije.

„Naši sporazumi o finansiranju eksplicitno navode da se sredstva američke vlade ne mogu koristiti za podršku bilo kakvim protestima ili političkim aktivnostima pojedinaca ili grupa. Svako sugerisanje da je po sredi nešto suprotno smatramo apsurdnim“, navodi se u saopštenju USAID-a.

„Danas, u vremenima lažnih vesti i talasa teorija zavere, deluje gotovo normalno da se tako nešto pojavi. Međutim, da tako nešto iznese premijerka je pomalo i novi spin“, navode u austrijskoj NVO Rivervoč.

Predsednica Vlade odnos Zapada ocenjuje kao – licemeran. Za novinara nedeljnika Vreme Nedima Sejdinovića licemerna je upravo Brnabić, koja je, kako kaže, izgradila celu svoju karijeru kroz podršku stranih fondacija.

„A licemerno je naravno i od samog predsednika Srbije, jer ja verujem da Ana Brnabić ne bi to bez njegove dozvole izgovorila, jer je on sam javno se slikao više puta sa članovima porodice Soroš, išao na večere kod Rokfelera, da ne kažem da se sam hvalio da ima jako dobre bliske, praktično privatne odnose sa predstavnicima zapadnih vlada, bivšim i sadašnjim“, izjavio je Sejdinović.

Napominje Sejdinović – s obzirom na to kolika sredstva su državne institucije dobile od Zapada poslednjih decenija, sama Srbija je najveći „strani plaćenik“.

I u fondaciji „Centar za demokratiju“ podsećaju na to da je veliki broj projekata država realizovala uz pomoć organizacija za međunarodnu saradnju.

Ako bi zvaničnici nastavili sa optužbama, bilo bi to opasno, jer se time krše međunarodni standardi, naročito Saveta Evrope.

„Godine 2020. je Skupština usvojila jednu rezoluciju u kojoj se traži da sve države članice moraju da obezbede zakonima da nevladina udruženja mogu slobodno da traže, da koriste sredstva kako na domaćem, tako i na međunarodnom terenu, naravno na transparentan način“, kazala je Nataša Vučković iz fondacije „Centar za demokratiju“.

Motiva za ovakvu retoriku može da bude više, objašnjavaju sagovornici N1. Jedan je podizanje predizborne temperature u biračkom telu, što je inače oprobani recept iz 90-ih.

Mogao bi da bude i denunciranje građana koji protestuju, kao i činjenica da zapadne zemlje sve više finansiraju kritički nastrojeno civilno društvo, umesto provladinih GONGO organizacija.

A tu je i poruka koja se uvek provlači u odnosu za Zapadom – možemo da se okrenemo Rusiji u mnogo većoj meri. To bi onda bila, kaže Sejdinović, kombinacija licemerja i ucene.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare