Narodna stranka: Saznali smo ko su agenti BIA koji su maltretirali Katića

Vesti 13. okt 202114:50 17 komentara
zdravko ponoš narodna
N1

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je da je otkriven identitet jednog pripadnika Bezbednosno-informativne agencije (BIA) koji je učestvovao u privođenju i prebijanju člana Narodne Konstantina Katića, i da je to Vladimir Macanović.

Ponoš je na konferenciji za medije rekao da su saznali da su ljudi koji su maltretirali Katića pripadnici Pete uprave BIA, koja je, prema njegovim rečima, nekada bila elitni deo sastavljen od najboljih pripadnika BIA i bila je kontraobaveštajna uprava, a sada se bave opozicijom, novinarima i odnosima u vladajućoj stranci.

POVEZANE VESTI:

On je rekao da je država izbušena sa svih strana i da se država ne bi mogla iznenaditi onim što se već dva puta dešava na Kosovu kada bi se BIA bavila onim čime treba.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je da se Srbija u Evropi može uporediti samo sa Belorusijom, jer nema opozicije u parlamentu, ali i zbog toga što pripadnici tajne policije izvlače ljude sa radnog mesta i tuku zbog tvita.

On je rekao da to što tajna policija prebija građane zbog sumnje da su nešto napisali podseća na metode „Štazija“ i „Miloševićevu tajnu policiju“ i da je sledeće, ako se ovome ne stane na put, moguće ubijanje političkih protivnika.

Jeremić je rekao da su 28. septembra obavestili javnost o prebijanju Katića, a da izvršna vlast do danas nije reagovala i da je jedino prekjuče reagovalo tužilaštvo koje je pozvalo Katića.

On je dodao da je Narodna preduzela korake u vezi sa ovim slučajem i pokrenula međunarodnu akciju – upoznala je sa slučajem specijalnog izvestioca UN za torturu i kažnjavanje, Evropski komitet za borbu protiv torture, institutcije EU, Hjuman rajts voč, Amnesti internešenel, najavio da će angažovati vašingtonski kancelariju koja je specijalizovana za takve sličajeve.

Predstavnik pravnog tima Narodne Vladimir Gajić rekao je da će oni dopuniti krivičnu prijavu u kojoj će identifikovati Macanovića i predložiti tužiocu da pokrene proceduru i predloži da on bude u pritvoru jer ometa istragu, kao i da će pokušati da preko suda nabave snimke nadzornih kamera na kojima bi trebalo da se vidi odvođenje Katića i zadržavanje u aerodromskim prostorijama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare