Narodna stranka tvrdi – privedeno više njihovih članova iz odbora u Negotinu

Vesti 17. okt 202114:12 > 19:40 29 komentara

Iz Narodne stranke kažu za N1 da je više njihovih članova koji su u biračkim odborima u Negotinu privedeno u policiju.

Tvrde da su privedeni bez ikakvih osnova, „samo da ne bi bili na biračkim mestima“, navodi reporter N1. Oni smatraju da su privedeni kako ne bi mogli da kontrolišu izborni proces.

Do 13 sati izlaznost u Negotinu je bila 18 procenata, potvrdila za N1 predsednica Opstinske izborne komisije (OIK) Jasna Lazić Radosavljević. Zabeležena je, prema njenim rečima, jedna nepravilnost, kada je intervenisala i policija.

Predsednik liste Narodne stranke iz Negotina Krsta Stanković Njenjulović ranije rekao za list Danas da OIK onemogućava organizaciji OFID da bude prisutna na negotinskim izborima.

Prema njegovim rečima, njima je prvo dozvoljeno da imaju 61 posmatrača, ali je OIK odlučila da, zbog epidemije koronavirusa, OFID može da ima samo tri posmatrača, što, kako je ocenio, znači da posmatrača praktično i nema.

SNS: Članovi Narodne stranke zastrašivali građane

Izborni štab Povereništva Srpske napredne stranke u Negotinu saopštio je, s druge strane, da su članovi Narodne stranke na više biračkih mesta „pokušali da zastraše građane i ometaju proces glasanja“, a da su zabeleženi i fizički napadi na njiihove aktiviste.

Večernje novosti prenose saopštenje SNS-a u kom se navodi da su napade izvršile nepoznate osobe „koji nisu građani opštine Negotin, da je jedna osoba „nakon fizičkog napada medicinsku pomoć potražila u Hitnoj službi ZC Negotin“.

Iz SNS-a navode i da su članovi Narodne stranke „otimali i cepali spiskove građana koji nisu u mogućnosti da glasaju na biračkom mestu i koji su bili prijavljeni za obilazak komisije“, kao i da su „sa nepoznatog broja zvali građane i lažno se predstavljajući kao izborni štab Aleksandra Vučića“, ubeđujući ih da umesto za broj 1 glasaju za broj 3.

Na izborima učestvuje šest lista

Građani Negotina biraju lokalne predstavnike vlasti na 72 biračka mesta.

Glasači u tom gradu mogu da se odluče za jednu od šest izbornih lista, među kojima nema Vlaške stranke i PUPS-a, koji su, kako je ranije rečeno, odbijeni zbog nepravilnosti u vezi sa potpisima za kandidaturu.

U Skupštini opštine Negotin ima 45 odborničkih mesta, a prva lista za koju 37.313 birača može da glasa je lista vladajuće koalicije Аleksandar Vučić – Za našu decu – Ivica Dačić. Druga na listićima je lista Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka. Treća – Кrsta Stanković Njanulović – Narodna stranka. Sledi lista Nada za Negotin – Pokret obnove kraljevnine Srbije (POKS) – Demokratska stranak Srbije (DSS) – Nacionalno demokratska alternativa – dr Miloš Jovanović – Žika Gojković. Pretposlednju poziciju na izbiornim listićima ima Zdrava Srbija – Milan Stamatović, potom Savez 90 zelenih Srbije – Miloš Simić.

O izborima u Negotinu i Mionici detaljnije u odvojenoj vesti.

Komentari (29)

Vidi sve komentare