Hrkalović ostaje u kućnom pritvoru, Đukanović predložio Stefanovića za svedoka

Vesti 27. apr 202214:11 > 19:31 15 komentara

U Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno je suđenje bivšoj državnoj sekretarki Ministarstva unutrašnjih poslova Dijani Hrkalović i dvojici nekadašnjih policijskih funkcionera. Branilac Dijane Hrkalović, advokat Vladimir Đukanović, predložio je za svedoke nekadašnjeg ministra policije Nebojšu Stefanovića, kao i bivšu višu javnu tužiteljku Natašu Krivokapić i bivšeg direktora policije Vladimira Rebića. Zatraženo je i da se Hrkalović ukine pritvor ili ublaži mera, ali je sudsko veće to odbilo.

Vladimir Đukanović je iznoseći odbranu, zatražio, između ostalog, da se Dijani Hrkalović ukine pritvor ili ublaži mera, čemu se zamenik tužioca usprotivio. Nakon pauze, sudsko veće je ipak odlučilo da joj ne ukida kućni pritvor.

Ranije danas, Đukanović je rekao da je „čitav optužni predlog napisan samo na osnovu iskaza drugookrivljenog“.

„Pošto najviše mrzim političke i politikanske optužbe koje više liče na one iz vremena Informbiroa, sve se svodi na to da je neko nešto usmeno naredio…Čitav optužni predlog napisan je na osnovu iskaza drugookrivljenog koji se čak i ne proverava. Nijedan svedok Hrkalović nije pomenuo, a pominju se neki drugi ljudi koje ćemo mi pozvati za svedoke“, rekao je Đukanović na početku suđenja.

Dijana Hrkalović Dijana Hrkalović
N1
Dijana Hrkalović Dijana Hrkalović
N1
Dijana Hrkalović Dijana Hrkalović
N1
Vladimir Đukanović Vladimir Đukanović
N1
Vladimir Đukanović Vladimir Đukanović
N1
Vladimir Đukanović Vladimir Đukanović
N1

On je naglasio da se više spominje bivši ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. „Čini se da ima više razloga da on bude na optuženičkoj klupi. On je mnogo više puta pominjan, a nije čak ni svedok“, kazao je Đukanović.

Stoga je advokat Dijane Hrkalović bivšeg ministra unutrašnjih poslova predložio da bude svedok na suđenju.

Đukanović je rekao i da se iz optužnog predloga saznaje da je ministar naredio da se ne dostave neki podaci i zapitao da li je on bio taj koji je naredio da se ne dostavlja izveštaj koji se odnosi na deo optužnice za ubistvo na šinama.

Predlažući Vladimira Rebića za svedoka, Đukanović je naglasio da je on taj izveštaj potpisao i da bi trebalo da objasni zašto se sa izveštajem kasnilo

„Optužnica govori da je Dijana Hrkalović posredovala tako što je izdavala nezakonita naređenja. Ne može se i posredovati i narediti, ili je posredovala ili je naredila, a mi mislimo da nije nijedno ni drugo“, rekao je Đukanović i dodao:

„Ne vidimo njenu nameru. Svuda se proteže da je samo usmeno naredila. Tako možete da optužite 90 posto MUP-a i pola države. Ne vidim njenu krivicu, ni nameru“, rekao je advokat Hrkalovićeve.

Povezane vesti

Suđenje je počelo oko 14. 30, a u Specijalni sud nešto posle 14 sati stigla je Hrkalović, kao i njen branilac, advokat i funkcioner SNS Vladimir Đukanović. Pre njih na suđenje je došao bivši načelnik Policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić, u pratnji advokata. Oko 14.20 u sud je došao i Dejan Milenković.

Ispred suda je bio okupljen veliki broj novinarskih ekipa.

„Podsetiću na to da je za nju njen bivši branilac Sead Spahović govorio da se ona u pritvoru ponaša kao verni Vučićev vojnik, što možemo i sada da vidimo u sudnici. Za mene je ovo sve samo deo „paket aranžmana“, kada vidimo da je ona za svog advokata uzela Vladimira Đukanovića ona nema kud – nego da sada svoju odbranu usmerava u tom pravcu da je samo radila sovj posao, a da je izvršavala naredbe svog nadređenog, Nebojše Stefanovića“, ocenjuje novinarka NewsMax Adria jasmina Dobrilović.

Hrkalović je na ročištu održanom 7. aprila negirala krivicu. Isto su učinili Dejan Milenković i bivši načelnik Policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić.

Šušnjićev branilac tražio je da se njegov klijent oslobodi obaveze čuvanja podataka operativne obrade, kako bi odbranu mogao da iznese u celosti.

Postupajući zamenik tužioca za organizovani kriminal za Hrkalović je zatražio kaznu od pet godina zatvora, za Milenkovića jednu godinu a za Šušnjića dve godine zatvora.

Hrkalovićeva se tereti da je naložila načelniku Milenkoviću da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i postupajućeg tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka, u to vreme okrivljenog za ubistvo Vlastimira Miloševića 30. januara 2017. u Beogradu.

TANJUG/SAVA RADOVANOVIC

Belivuk je pravosnažno oslobođen tih optužbi, a sada je u pritvoru i optužen je za najbrutalnija krivična dela.

Hrkalovićeva se tereti i da je sa bivšim načelnikom Policijske uprave Novi Sad Miloradom Šušnjićem neovlašćeno prisluškivala bosanskog kriminalca Darka Eleza, koji je nedavno izručen iz Srbije Bosni i Hercegovini zbog niza, tamo počinjenih, krivičnih dela.

Melenković se tereti da je naložio brisanje audio i video snimka razgovora direktora JP Srbijašume Igora Braunovuća i sada pokojnog Branka Stefanovića, oca ministra Nebojše Stefanovića, o kupovini 15 hektara zemljišta za 25.000 evra.

Sledeće ročište zakazano je za 18. maj.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare