Hrkalović ne skida nanogicu, Milenković izjavio: Nemoguće da ministar nije znao

Vesti 18. maj 202212:13 > 18:31 9 komentara
TANJUG/JADRANKA ILIC

Nastavljen je glavni pretres u procesu koji se u Tužilaštvu za organizovani kriminal vodi protiv bivše državne sekretarke Dijane Hrkalović, nekadašnjeg načelnika Službe za specijalne istražne metode Dejana Milenkovića i bivšeg načelnika novosadske policije Milorada Šušnjića. Svoju odbranu je danas izneo Dejan Milenković. Sud bi trebalo da odlučuje i o eventualnom skidanju čuvanja tajnosti podataka za Milorada Šušnjića, što je ranije zatražio njegov advokat uz obrazloženje da će na taj način moći da u potpunosti iznese odbranu svog klijenta.

Vladimir Đukanović, branilac Dijane Hrkalović,  zatražio da se iz postupka izuzme izjava Dejana Milenkovića data Službi unutrašnje kontrole (SUK) 15. oktobra 2021, jer je, kako tvrdi, uzeta na nezakonit način.

Milenković je na početku ročista rekao da pri toj izjavi ostaje delimično.

Milenković je odgovarajući na Đukanovićeva pitanja o tačkama optužnice rekao da je nemoguće da u tako važnim slučajevima (ubistvo na šinama, operacija „Mangusta“) ne budu upoznati direktor policije i tadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Đukanović je ponovo zatražio da se ublaži mera pritvora Dijani Hrkalović, ali je sud taj predlog odbio, tako da ostaje u kućnom pritvoru.

Poslednje ročište je održano 27. aprila. Tada je svoju odbranu iznela bivša državna sekretarka u MUP-u Dijana Hrkalović negirajući krivicu po svim tačkama optužnice. Sudsko veće je tada odbilo zahtev odbrane da joj mera kućnog pritvora, uz nanogicu, bude ublažena. Hrkalović i njen advokat, funkcioner SNS-a Vladimir Đukanović tada su izneli optužbe na račun ministra Nebojše Stefanovića, ali ga i predložili za svedoka. Đukanović je rekao da je „čitav optužni predlog napisan samo na osnovu iskaza drugookrivljenog“.

Povezane vesti

„Pošto najviše mrzim političke i politikanske optužbe koje više liče na one iz vremena Informbiroa, sve se svodi na to da je neko nešto usmeno naredio…Čitav optužni predlog napisan je na osnovu iskaza drugookrivljenog koji se čak i ne proverava. Nijedan svedok Hrkalović nije pomenuo, a pominju se neki drugi ljudi koje ćemo mi pozvati za svedoke“, rekao je Đukanović na početku iznošenja odbrane.

On je tada naglasio da se više spominje bivši ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. „Čini se da ima više razloga da on bude na optuženičkoj klupi. On je mnogo više puta pominjan, a nije čak ni svedok“, kazao je Đukanović. Stoga je advokat Dijane Hrkalović bivšeg ministra unutrašnjih poslova predložio za svedoka na suđenju. Pored Stefanovića za svedoke je predložio nekadašnjeg načelnika Uprave kriminalističke policije Vladimira Rebića kao i tužiteljku Natašu Krivokapić.

Đukanović je rekao i da se iz optužnog predloga saznaje da je ministar naredio da se ne dostave neki podaci i zapitao da li je on bio taj koji je naredio da se ne dostavlja izveštaj koji se odnosi na deo optužnice za ubistvo na šinama. Predlažući Vladimira Rebića za svedoka, Đukanović je naglasio da je on taj izveštaj potpisao i da bi trebalo da objasni zašto se sa izveštajem kasnilo.

Hrkalović je tokom iznošenja odbrane rekla da ne poznaje Veljka Belivuka kao i da je naređenje da ne dostavi izveštaj o veštačenju Belivukovog telefona dobila od ministra Stefanovića. Kaže i da je ministar nakon što mu je prenela jednu od urgencija tužiteljke Krivokapić poručio „ukoliko ima problem sa nekim, neka pozove ministra unutrašnjih poslova“.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović je nakon ovog ročišta negirao povezanost sa bilo kakvim kriminalnim grupama i istakao da je uvek spreman da se odazove na poziv državnih organa. Rekao je i da svaki optuženi, pa i Hrkalović, imaju pravo da lažu i da se služe svime čime mogu da olakšaju svoj položaj. Prema njegovim rečima, to se u ovom procesu obilato koristi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare