Nastavlja se potraga za panterom, apel građanima da ne idu u šumu kod Apatina

Vesti 14. nov 202209:28 14 komentara
Shutterstock

Potraga za crnim panterom, koji je u petak navodno viđen u Banji Junaković kod Apatina, nastavlja se i danas, a kada bude uhvaćen, plan je da se uspava i da se imobilizuje u Zoološkom vrtu na Paliću.

Pročitajte još:

Načelnik Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine Nemanja Ivanović, koji je već dva dana na terenu sa kolegama u potrazi za ovom životinjom, rekao je da im je ideja da pantera uspavaju i prebace u Zoološki vrt na Paliću, prenosi nova.rs.

„Zoološki vrt Palić ima najsavremenije sredstvo za uspavljivanje. Maksimalni domet je do 30 metara za uspavljivanje, a mi to nećemo da radimo u zatvorenim kontrolisanim uslovima, nego bukvalno na otvorenom“, kazao je Ivanović.

On je ispričao da su u nedelju pantera tražili dronom sa termalnom kamerom, te da će tako biti nastavljeno i danas, ako treba i sutra, sve dok ne nađu životinju.

„Prostor u samoj okolini hotela Banje Junaković, odnosno tu šumu smo pregledali i pretražili sa dronom. Uočili smo razne druge vrste životinja – ptice, neke razne vrste sitnijih glodara ali na sreću ili nesreću još uvek nismo uočili nešto što može da da indicije da je on tu, u blizini“, rekao je Ivanović.

Načelnik Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine je objasnio i da je teren koji je pretraživan realan onoj autohtonoj, panterovoj, sa vegetacijom, izobiljem divljači, kao i da on u njemu nema prirodnih neprijatelja.

„Ta životinja je, siguran sam, boravila u nekoj vrsti zatočeništva. Mi ne znamo kako će se ona ponašati jer ovo nije njeno prirodno okruženje, ali pretpostavljamo da će se zbog gladi u njoj probuditi lovni nagon i da će neku pernatu živinu ili srnu uloviti. Na sreću, niko nije prijavio štetu do sada“, kaže on.

Kako dodaje Ivanović, Srbija nema stručnjake koji se bave velikim mačkama u prirodi.

„Mi ne znamo da li će ona bežati ili neće, ne znamo ni koliko dugo panter boravi napolju. 70 odsto šume u okolini Banje Junaković je pregledano ali nismo uočili nikakav trag. Kazna za osobu koja je pustila ili izgubila ovu životinju bi bila od 30 hiljada do 100 hiljada dinara“, navodi načelnik pokrajinske inspekcije, pa dodaje: „Mole se građani da ne idu do daljnjeg u tom pravcu, kao i u pravcu prigrevačke šume, jer se radi o veoma opasnoj i nepredvidivoj divljoj životinji. U hvatanju i lociranju crnog pantera, trenutno su uključene sve nadležne službe, kao i stručna služba iz Zoološkog vrta Pali“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare