Nastavljaju se razgovori u Briselu o ukidanju dinara na Kosovu

Vesti 15. mar 202413:00 0 komentara
N1

Dijalog Beograda i Priština nastaviće se u utorak 19. marta, potvrdio je portparol Evropske unije Peter Stano.

Stano je potvrdio raniju najavu specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara.

Portparol EU je kazao da su glavni pregovarači obe strane, Petar Petković i Besnik Bisljimi, pozvani da se u utorak u Briselu sastanu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Kako je precizirao, to je nastavak razgovora od pre nekoliko nedelja, a koji je bio iniciran zbog odluke Centralne banke Kosova da ukine dinar. Dinar će i ovaj put biti jedna od tema razgovora, potvrdio je Stano.

Na konstataciju da na prethodnom sastanku u Briselu nije bilo nikoga iz Vlade Kosova, već samo predstavnici Centralne banke Kosova, Stano je rekao da to ne bi komentarisao jer je poziv bio upućen obema stranama a da je na njima bilo koga će poslati.

Istakao je, međutim, da neka pitanja izazvana jednostranom odlukom Kosova treba razraditi sa glavnim pregovaračima.

U Briselu će se, osim o dinaru, razgovarati i o drugim temama, ali i o celokupnoj primeni Ohridskog sporazuma, kao i o pojedinačnim aspektima njegove primene, precizirao je Stano.

Gabrijel Eskobar boravio je u četvrtak na Kosovu, gde je s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem razgovarao o situaciji nastaloj posle ukidanja dinara. On je kazao da se radi o humanitarnom pitanju i da kosovska vlada mora biti fleksibilna u razgovorima u okviru dijaloga u Briselu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!