Nastavljena proizvodnja na Torlaku, za deset dana još milion doza ruske vakcine

Vesti 15. sep 202110:10 28 komentara
Andrej Isaković / AFP

Direktorka Instituta Torlak Vera Stoiljković izjavila je da je počela proizvodnja novih količina vakcina protiv koronavirus "Sputnjik" i da bi do 24. septembra trebalo da bude proizvedeno milion doza.

Ona je za RTS rekla da je u utorak popodne stiglo 300 litara komponente 1 i još toliko komponente 2 ruske vakcine protiv kovida-19.

Povezane vesti:

„Očekujemo da ćemo od te količine napuniti po 500.000 doza obe komponente, a proizvodnja će biti gotova do 24. septembra“, kazala je Vera Stoiljković.

Po završetku proizvodnje, Tolak kao proizvođač obaviće kontrolu vakcina.

„Po ugovoru sa ruskim partnerom, uzorci će biti poslati i ruskom Institutu „Gamaleja“, a po pristizanju rezultata vakcine će biti spremne za upotrebu“, navela je Vera Stoiljković i dodala je do sada „Torlak“ već proizveo 272.900 kompomenete 1 i 278.040 komponente 2.

„Rezultati za te vakcine su odlični. Vakcine će biti dostupne kada se završi izrada potrebne dokumentacije. Da bi se ispunili uslovi za proizvodnju vakcina, neophodna su stalna unapređenja. Naručena oprema koja upravo treba da stigne omogućiće da ‘Torlak’ drži korak sa vodećim svetskim proizvođačima“, zakljčila je Stoiljković.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare