Vučić obavio konsultacije sa SVM, Zavetnicima i predstavnicima Dveri

Vesti 15. jul 202211:12 > 13:20 5 komentara
Tanjug/ Sava Kovačević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je konsultacije oko formiranja nove Vlade sa parlamentarnim strankama koje su ušle u novi saziv Skupštine. Predsednik se prvo sastao sa predstavnicima Zavetnika, Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), a potom i sa predstavnicima Dveri.

U delegaciji SVM na konsultacije su došli predsednik Ištvan Pastor i funkcioneri Elvira Kovač i Balint Pastor.

Predsednik SVM Ištvan Pastor je ranije izjavio da je ta stranka, koja će u Skupštini Srbije imati pet narodnih poslanika, spremna bude deo parlamentarne većine i da participira u radu vlade s pozicija državnih sekretara, kao što su i do sada činili.

Predstavnci stranke Zavetnici, predvođeni predsednicom Milicom Đurđević Stamenkovski stigli su kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića na konsultacije o mandataru za novu Vladu Srbije.

Đurđević Stamenkovski je ranije izjavila da bi sa predsednikom razgovarala o „važnim državnim i nacionalnim pitanjima“ i da su Zavetnici spremni da uđu u lokalne koalicije, ali „samo ako mogu da pokažu šta znaju“.

Zavetnici će, prema rezultatima izbora, u Skupštini Srbije imati 10 poslanika.

Predsednik Dveri Boško Obradović stigao je u zgradu Predsedništva na konsultacije sa Aleksandrom Vučićem.

Obradović na konsultacije došao kao predstavnik izborne liste Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije, koga pored Dveri čini i deo Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS).

Lider Dveri je ranije rekao da je odazvati se na poziv predsednika Srbije „čin osnovne političke kulture i poštovanja Ustava“.

On je dodao da će za pokret Dveri to biti „jedinstvena prilika“ da svoje stavove predstave predsedniku Srbije.

Dveri se nikome neće dodvoravati već idemo sa svojim političkim programom koje ne menja“, kazao je Obradović.

Konsultacije o mandataru Vučić je počeo u četvrtak, a prvi su bili pozvani predstavnici manjinskih stranaka koje su na izborima 3. aprila dobile poslanike u parlamentu.