Miljković „ispitivao“ Lalića, vređali se, pominjan i uhapšeni advokat Lazarević

Vesti 21. dec 202216:44 > 18:53 1 komentar

Unakrsnim ispitivanjem okrivljenog saradnika Srđana Lalića u Posebnom odeljenju za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu nastavljeno je suđenje klanu Veljka Belivuka za sedam teških ubistava i druga krivična dela.

Drugooptuženi Marko Miljković, jedan od dvojice vođa ovog kriminalnog klana treći dan za redom ispituje Lalića. Premda je predsednica sudskog veća više puta sugerisala Miljkoviću da ne može toliko dugo da ispituje Lalića i postavlja pitanja u vezi sa događajima koji nisu ni relevantni ni predmet optužnice, Miljković je više puta ponovio da je Lalić svedočio više sati nesmetano, te da će isto toliko on ispitivati njega.

I danas kao i tokom prethodna dva ročišta razgovor Miljkovića i Lalića vođen je u povišenim tonovima, uz neretko vređanje jedan drugog, i sve vreme ispitivanje je ostavljalo utisak da je reč o prepirci i raspravi njih dvojice.

Miljković je većinu pitanja postavljao u vezi sa ubistvima koja nisu predmet optužnice, a koja je Lalić pominjao prilikom svog izlaganja i dovodio u vezu sa Markom Miljkovićem i Veljkom Belivukom u kontekstu da su ih oni naručili.

Reč je o dva ubistva, Rileta i Joke u Turskoj i Španiji, zatim ubistva Dedovića i Stamatovića u Atini, ubistvo Kiće Markovića, Vlastimira Miloševića i Aleksandra Šarca, kao i ubistvo Ljubomira Lainovića. Prema tvrdnjama Srđana Lalića, Lainović i Brašnjević likvidirali su Stamatovića i Dedovića, po nalogu Belivuka i Miljkovića.

Lalić je još rekao i da je Radoje Zvicer isplatio Belivuku i Miljkoviću obećanih milion evra za ubistva u Španiji, ali i da je kazao da taj novac podele na četiri dela pošto su u likvidaciji učestvovali i Brašnjević i Lainović, što je Miljkovića naljutilo, jer nije želeo da deli taj novac sa njima.

Tek nekoliko pitanja je Miljković postavio Laliću u vezi sa ubistvia Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića koja jesu predmet optužnice.

Za ubistvo Mihajlovića Lalić je ponovio da mu je Miljković ispričao da je ubijen ubrizgavanjem cijanida iz šprica bez igle direktno u usta i da mu je sliku ugljenisanog tela Mihajlovića pokazao Miljković, kao i da je tako nešto tom prilikom prvi put video.

Pre Miljkovića okrivljenog saradnika Lalića ispitivali su tužioci, predsednica sudskog veća, advokati odbrane i punoćnici porodica oštećenih.

Prvooptuženi Veljko Belivuk, drugi vođa kriminalnog klana, je ranije tražio da mu se dopusti da pitanja postavlja poslednj jer je to, kako je rekao, ‘njihova taktika na koju imaju pravo’.

Govorio je o ubistvu Mirka Kojića, čije je ubistvo, prema njegovim rečima, organizovao Miljković, jer ga je smatrao pretnjom zbog likvidacije Vlastimira Miloševića na šinama u kojoj su zajedno učestvovali.

O uhapšenom advokatu Lazareviću

Lalić je više puta pominjao advokata Dejana Lazarevića koji je Miljkovića i Belivuka i još desetak drugih okrivljenih zastupao sve do njegovog hapšenja aprila 2022.  godine kao deo Šarićeve organizovane kriminalne grupe.

Rekao je Lalić i da je Lazarević Belivuku i Miljkoviću dao na raspolaganje kuću u Lisičjem Potoku, da su se viđali sa njim na ručkovima i sastancima kao i da im je dojavljivao da se sprema hapšenje čitave grupe. U trenutku kada je Lalić izgovorio da je za njega Lazarević uspešniji kriminalac nego advokat, veliki broj advokata odbrane iz protesta je ustao i tražio da se tako nešto više ne govori u tom kontekstu, u suprotnom da će oni napustiti sudnicu.

Predsednica sudskog veća je upozorila i Lalića i Miljkovića da Lazarevića više ne pominju, a na to je Lalić rekao da Lazarevića poznaje i duže i bolje od većine prisutnih okrivljenih.

Ubistva „sekirom“

Odgovarajući na pitanja Miljkovića, Lalić je rekao da je Belivuk sekirom odsekao glavu Aleksandru Gligorijeviću Pukiju, a da je Miljković na isti način ubio Gorana Veličkovića.

Posebno je Miljkovića interesovalo kojim potezom ruke je to učinuo, jer je Lalić navodno tome prisustvovao. Međutim, Lalić nije mogao da se seti da li je sekiru držao iznad glave ili preko ramena.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare