Nastavljeno suđenje kriminalnom klanu Belivuka: Odbrana zatražila izuzeće predsednice sudskog veća

Vesti 12. feb 202418:27 0 komentara
N1

Uvidom u pisanu dokumentaciju u Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno je suđenje kriminalnom klanu Belivuk-Miljković za sedam teških ubistava, otmice, mučenje, silovanje, prodaju droge i nedozvoljeno držanje oružja.

Na samom početku u sudnicu je ušao jedan od visokorangiranih pripadnika klana – optuženi Miloš Budimir, koji je kazao zbog čega je nedavno odbio da sudski veštak – grafolog od njega uzme potpis radi veštačenja.

„Vi ste, sudija, poslali sudskog veštaka, grafologa kod mene u pritvorsku jedinicu. Ja sam odbio da uzme otiske od mene, radi veštačenja mojih potpisa na potvrdama o privremeno oduzetim predmetima. Razlog za to je što vi, sudja, ne sudite zakonito i nepristrasno. Zato sam odbio da dam potpis“, kazao je Miloš Budimir.

On je zatražio da budu ispitani i policajci koji su u zapisniku o oduzetim predmetima naveli da je od njega oduzet mobilni telefon, što on negira, i naveo da će nakon svega toga da da potpis za veštačenje.

Nakon toga Budimir je komentarisao dokaz koji je izveden tokom prethodnih ročišta, a odnosi se na zapisnik sa jednog od uviđaja kuće u Ritopeku i skrivene prostorije koja se nalazi u njoj. Taj uviđaj je obavljen u aprilu 2021. godine, dva i po meseca nakon što je Belivukova grupa uhapšena.

Za odbranu sporan zapisnik sa uviđaja kuće u Ritopeku

Prema navodima optužnice Tužilaštva za organizovani kriminal, u kući u Ritopeku članovi Belivukovog klana su mučili i ubijali svoje žrtve, a u tajnoj prostoriji bila je smeštena industrijska mašina za mlevenje mesa, koju su kako tužilaštvo tvrdi pripadnici ovog kriminalnog klana koristili kako bi uništavali tela svojih žrtava.

Zapisnik za odbranu i okrivljene i dalje sporan

Podsetimo, na ročištu održanom 22. januara 2024. godine, advokat Dejan Lazarević je insistirao da pomenuti zapisnik o uviđaju kuće u Ritopeku, kom je on prisustvovao, nije „verodostojan niti zakonit“.

Pričao je tada Lazarević da su ulazna vrata kuće otvorena pajserom i da je u kuću ušlo 10-15 osoba i to pripadnici policije, forenzičari, tužilac, on i kolega kao branioci okrivljenih. Potom se, prema njegovim rečima, došlo do skrivene prostorije u koju je ušla najpre samo jedna osoba koja nije bila obučena u forenzičku opremu i zadržala se unutra dva do tri minuta.

„Ja sam tražio da se ta osoba legitimiše, ali je on odbio navodeći kako je šef forenzike, tužilac zna ko je on, ali nije hteo da mi kaže njegovo ime i prezime“, naveo je advokat Lazarević.

Takođe je Lazarević naveo da je potom u skrivenu prostoriju ušlo desetak osoba, među kojima i on, i da su tom prilikom ostavili i svoje DNK tragove.

Lazareviću je replicirao postupajući tužilac Saša Ivanić navodeći da je zapisnik apsolutno zakonit dokaz posebno naglašavajući da niko od advokata odbrane u periodu od kada je bio zakazano pripremno ročište u ovom sudskom postupku pa do tog ročišta nije stavio nikakvu primedbu.

Na današnjem ročištu na sve ovo u vezi sa zapisnikom su se osvrnuli optuženi koji su govorili u sudnici.

Miloš Budimir je u nastavku svog izlaganja predložio da se pribave snimci sa uviđaja, kako bi se utvrdilo šta je od rečenog istina. Predložio je i da kada se na snimku bude videla osoba koja je prva ušla u skrivenu prostoriju, o kojoj je govorio advokat Lazarević, ona treba da se „pozove u sud i kaže ko mu je naložio da tako uradi i zašto“, rekao je Budimir.

Potom je u sudnicu ušao vođa kriminalnog klana Veljka Belivuk koji je tražio od sudskog veća da izda nalog tužilaštvu da se dostave svi audio i vizuelni snimci ulaska u skrivenu prostoriju, kako bi se videlo ko je sve ulazio, sa akcentom na „visokog čoveka koji je prvi ušao u civilu“, a da kada se utvrdi ko su ti ljudi – njihova imena, prezimena i funkcije, da se pozovu kao svedoci.

Rekao je da žele da osobe sa snimka predlože kao svedoke i da s eutvrdi „da li je istina ono što je advokat Lazarević govorio, ili neistina ono što je tužilac rekao“.

„Tražim i celokupnu dokumentaciju sa baznih stanica – ko traži bazne stanice, ko izvlači bazne stanice, kome ih dostavlja i kako“, dodao je Belivuk.

Posle Belivuka, u sudnicu je ušao drugi vođa klana Marko Miljković, koji je tražio da se kao svedoci pozovu svi policajci koji su obavljali sve uviđaje kuće u Ritopeku.

„Ja sam u uvodnoj reči pričao da je tamo pronađeno 14 nepoznatih DNK tagova. Jesu to mrtve ili žive osobe, ili učinioci, ili su to nezakoniti dokazi? Moramo da pozovemo sve policajce sa njihovih navodnih uviđaja bez naloga za pretres“, rekao je Miljković.

Nakon optuženih za reč se javio i njihov branilac Dejan Lazarević i zatražio izuzeće predsednice sudskog veća Vinke Beraha Nikićević. Kao razlog izuzeća naveo je da ona „nije radila objektivno, već je bila na strani tužilaštva“.

Sudsko veće je posle kratke pauze, odbilo zahtev advokata Lazarevića.

„Zahtev se odbija kao nedozvoljen. Smatramo da je podnet zbog odugovlačenja postupka, a izuzeće sudije ne može da se traži jer odbrana nije zadovoljna načinom vođenja postupka“, prenela je stav sudskog veća sudija Beraha Nikićević.

U nastavku suđenja izvedeni su dokazi koji se odnose na policijske uviđaje kuće u Ritopeku i prostorija na stadionu Partizan.

Takođe, emitovano je nekoliko audio zapisa prisluškivanih razgovora optuženog Marka Andrića u kojima on u automobilu utokom vožnje svojoj verenici govori o čemu je razgovarao sa Veljkom Belivukom i kako organizuje napad na navijače Crvene zvezde.

Advokati odbrane su nakon emitovanih snimaka obrazlagali zašto ih smatraju nezakonitim i tražili da se kao dokazi isključe iz postupka, posebno naglašavajući kako se njima ne potvrđuje izvršenje krivičnih dela optuženih.

Na molbu predsednice veća da se optuženi Marko Andrić izjasni da li se na snimcima čuje njegov glas odnosno da li je to on, Andrić je kazao „meni nije poznato da je ovo moj glas, a ni glas moje tadašnje verenice“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!