Nastavljeno suđenje za paljenje američke ambasade, iskaz dao zaposleni u BIA

Vesti 23. sep 202213:37 16 komentara

U Palati pravde nastavljeno je suđenje za paljenje američke ambasade 2008. godine u Beogradu. Iskaz je dao svedok Srđan Stambolić iz Bezbednosno informativne agencije, koji kaže da nije posedovao plan postupanja i lanac komandovanja beogradske policije, kao i da o toj večeri nije podneo pisani izveštaj svojim nadređenima već ih samo usmeno izvestio o događaju.

„Ovo je jedno jako kompleksno suđenje, ovde se sudi visokim oficirima policije, da su doprineli ugrožavanju sigurnosti američke ambasade. Dosta zanimljivo krivično delo. Verujemo i u postupajućeg sudiju da želi da utvrdi nesumnjive činjenice, i suđenje ide u tom smeru. Danas smo saslušali gospodina iz BIA i čuli smo da nema nikakvih saznanja ni ko je spremao te proteste, ni ko je koordinisao, ni ko je učestvovao, iako je jedan član tada Srpske radikalne stranke (SRS), izlazio na konferenciju za novinare i sve to najavio unapred“, ocenio je advokat Božo Prelević.

POVEZANE VESTI

Današnje svedočenje, kaže, neće ni ubrzati ni usporiti proces.

„To je svedok tužilaštva. Ja sam siguran da ovaj proces ide ka kraju, mi se nadamo da će činjenice da pokažu ko je prouzrokovao i ko je omogućio da do tog jednog besmislenog čina kao što je paljenje ambasade, a onda isti ti samo par godina kasnije daju ulicu Vudru Vilsonu nepunih 500 metara dalje. Mi živimo u vreme karikatura i tako nam i život izgleda“, rekao je.

Prelević podseća da je već vođen postupak za paljenje američke ambasade.

„I da je dva puta u prvostepenoj presudi Viši sud doneo osuđujuću, a Apelacioni sud oslobađajuću presudu,  tada je bilo više od 15 okrivljenih i koliko je meni poznato, svi su članovi SRS. Tako da je vođen postupak, a onda je naknadno pokrenut i ovaj postupak i na žalost, ima mnogo nepoznanica, jer dokazi nisu prikupljeni. Jedan od dokaza je, recimo, pitanje šta je uzrokovalo požar, to je apsolutno nejasno, jer takva vrsta utvrđivanja nije ni vođena, a onda je zgrada ambasade srušena“, izjavio je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare