Nastavnici o skupljanju brojeva računa đaka i roditelja: Poniženje i ucena, odbijanje nosi posledice

Vesti 02. dec 202320:30 37 komentara
FoNet/Milica Vučković

Profesori srednjih škola u Srbiji nezadovoljni su zahtevom da se uključe u prikupljanje i obradu ličnih podataka za učenike kojima treba da bude isplaćeno po 10.000 dinara u okviru državne pomoći.

Oni smatraju da osim što ne spada u njihov posao, prikupljanje podataka učenika predstavlja ponižavanje i novu ucenu prosvetnih radnika.

„Obavezni smo da prikupimo obrasce od učenika u kojima se nalaze lični podaci o jednom roditelju, ime prezime, JMBG, broj lične karte, broj tekućeg računa i banka i potpis roditelja. Nakon toga, odeljenske starešine u eksel tabelu unose prezime i ime učenika sa adresom i JMBG, koje prenose iz e-dnevnika i sve navedene podatke za roditelja. Rečeno nam je da, ako to ne uradimo, deca neće dobiti 10.000“, kaže sagovornica N1.

Ona dodaje da je planirala da odbije ovaj posao, ali pošto su kolege, navodi dalje, odmah počele da rade s nešto malo iskazanog nezadovoljstva, ona „nije imala neki izbor“.

Povezane vesti

„To nije naš posao i predstavlja, po mom mišljenju, novi oblik ponižavanja prosvetnih radnika, nova ucena jer ćemo biti krivi ako deca ne dobiju obećan novac. Lično, liči mi na skupljanje kapilarnih glasova jer, osim tekućih računa roditelja učenika koji nemaju svoj tekući račun, svi ostali podaci su nepotrebni. Da podsetim, deca du dobijala novac prijavom na e-upravu i zasto se sad promenilo“, pita se profesorka u jednoj beogradskoj školi.

Njena koleginica, takođe iz Beograda, kaže da je veoma nezadovoljna novim zaduženjem.

„Nije bilo izrečeno, ali bilo je jasno da bi odbijanjem vrlo verovatno bili suočeni s posledicama, iako ovo nema veze s našim poslom. Odjednom je unošenje podataka postalo važnije od obrazovanja i vaspitanja. Sve je naopako, a posebno je ružan osećaj što se osećam odgovornom za tačnost isplate, a nisam računovodstveni radnik, nemam iskustva i sve se radi na brzinu“, kaže ova prosvetna radnica.

Podsećmo, svim srednjim školama u Beogradu stigao je dopis kojim se nalaže da su škole u obavezi da odštampaju i proslede roditeljima obrasce koje je neophodno popuniti kako bi im bila isplaćena novčana pomoć.

Povezane vesti

Kako navodi Forum beogradskih gimnazija, dan kasnije stigao je novi nalog koji podrazumeva obavezu zaposlenih u srednjim školama da sve dobijene podatke obrade kroz eksel tabelu i sa potpisom odgovornog lica – direktora škole, proslede Gradskom sekretarijatu.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) pozvao je Ministarstvo prosvete da javno objasni po kom osnovu se od profesora zahteva obavljanje ovih poslova i zašto škole obrađuju veći broj podataka o ličnosti roditelja, od onoga što je neophodno za proces nastave.

„Zaposleni u školama bi trebalo da obustave sve radnje u vezi s prikupljanjem i obradom takvih podataka bar dok ne dobiju jasan odgovor po kom osnovu se to od njih zahteva i zašto se ova mera Vlade sprovodi preko njih“, poručuje sindikat.

Prema ranijem objašnjenju ministra finansija Siniše Malog, planirano je da škole učenicima podele formulare koje treba da popune i unesu svoj broj tekućeg računa, a u slučaju da nemaju svoj, onda broj računa roditelja.

U Srbiji ima oko 235.000 srednjoškolaca, što znači da će iz budžeta biti podeljeno oko 2,35 milijardi dinara ili oko 20 miliona evra. Prema računici novinara Danasa, od 2020. do danas je građanima u nekoliko navrata podeljeno iz budžeta više od dve milijarde evra.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare