Nastavnik fizičkog: Deca moraju da nam budu aktivnija, sport ne rešava sve probleme

Vesti 04. apr 202408:18 0 komentara

Kako vreme prolazi, zbog modernog načina života, deca nam imaju sve lošiju posturu i držanje, međutim i ortopedi, i nastavnici fizičkog su saglasni da na prvoj liniji borbe protiv ovog problema moraju biti - roditelji.

„Kako vreme prolazi, deca imaju sve lošiju posturu, lošije držanje i probleme ne samo sa lokomotornim aparatom, već i sa motoričkim sposobnostima. To je posledica sve manjeg kretanja i fizičke aktivnosti. To je toliko primetno, vidim to i kao predavač u jednoj srednjoj školi“, rekao je dr Rade Božović, ortoped.

Saglasan sa njim je profesor fizičkog vaspitanja Goran Petrović.

„Treba krenuti od roditelja – da li se današnja deca igraju u punom kapacitetu, u parku ili dvorištu kao što smo mi nekad? Ne. Imamo časove fizičkog vaspitanja, ali i tu dolazi do osipanja“, rekao je.

Unsplash/Debra Brewster

Međutim, kao ključnu rečenicu on pominje „dao sam dete na sport“.

„Tu je problem, do 1990-ih godina imali smo jasne razlike između fizičkog vaspitanja i sporta. Sport je usmeravanje. Vrlo malo podataka imamo o tome koliko dece izađe iz sporta, jer su se razočarali, ne sviđa im se. Zato se vraćamo fizičkom i zdravstvenom vaspitanju i neophodnosti da se ono intenzivira“, rekao je.

Dr Božović kaže da roditelji treba da obrate pažnju ako deca počnu da se povijaju, jer je te probleme lakše rešiti u ranoj fazi.

Petrović kaže da se program nastave fizičkog vaspitanja promenio pre osam godina, da je sada moderniji i daje veću slobodu nastavnika da ga organizuje.

„Gimnastika je u odumiranju, a to je bazičan sport. Svi ti bazični sportovi se ne mogu preskakati, a oni treba da počnu što ranije. Problem je što neke škole nemaju fiskulturne sale, druge imaju jednu salu na više učenika, negde su odeljenja veća, na drugim mestima manja. Da li stignu deca da orose čelo?“, rekao je on.

Petrović podseća da je Srpski savez profesora fizičkog vaspitanja i sporta pokrenuo inicijativu da časovi fizičkog budu svaki dan, a pilot projekat je u toku u 195 odeljenja u celoj Srbiji.

„U dva razreda u mojoj školi đaci svaki dan imaju fizičko i rezultati su dobri“, navodi on.

Petrović kaže da treba uvek krenuti od roditelja koji su primeri svojoj deci.

„Svetska zdravstvena organizacija kaže 60 minuta redovne umerene fizičke aktivnosti. Sport nije jednako zdravlje, ali fizička aktivnost jeste“, rekao je.

U OŠ „Lazar Savatić“, povodom Svetskog dana zdravlja, 7. aprila održaće veliku manifestaciju i predstaviće i pomenuti projekat „Svako dete ima pravo da odrasta zdravo“, zaključio je Petrović.

#related-news_0

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!