Nataša Kandić o događanjima u selu Račak, 24 godine posle

Vesti 18. jan 202318:10 58 komentara

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ponovila je u emisiji Dan uživo je da je u selu Račak počinjen zločin nad albanskim civilima od strane srpskih bezbednosnih snaga. "Relevanto je šta kažu sudski zaključci i konstatacije Haškog tribunala, a ne ono što nam ovde pričaju svedoci odbrane", rekla je ona. Na pitanje zašto niko nije osuđen za taj zločin, Nataša Kandić je odgovorila: "Veliki broj zločina je napravljen na Kosovu sa velikim brojem žrtava. Sa tim zločinima tužilaštvo je dokazivalo bazu zločina. I njima je bilo dovoljno šest takvih slučajeva... A onda je u jednom trenutku zbog celishodnosti postupka doneta odluka da se smanji broj slučajeva za dokazivanje baze zločina. Izbačeno je ubistvo preko 100 albanskih zatvorenika u KPZ "Dubrava", a potom je i doneta odluka za Račak. Imali su previše tih slučajeva koji samo dokazuju da su te i te žrtve, a one su bile nepobitne. Postojali su zapisnici, i već su bile ekshumirane masovne grobnice. Bilo je dovoljno dokaza da te žrtve jesu ubijene. I u tom smislu su Račak i Dubrava izbačeni. Ne iz razloga nedostatka dokaza", kazala je Kandić.

Podsetimo, na 24. godišnjicu događaja u Račku, javnost su opet uzburkale njegove različite verzije. U noći između 14. i 15. januara 1999. godine, u Račku su se sukobile snage bezbednosti tadašnje SRJ sa pripadnicima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova. Za srpsku stranu to je bila antiteroristička akcija, za Prištinu masakr nad civilima. Kosovsko tužilaštvo je pre dva dana, na osnovu izjava 63 saslušana svedoka i dokaza Haškog tribunala, raspisalo međunarodne poternice za 18 Srba koji su navodno učestvovali u tim događajima.

Povezane vesti

„Sada je trenutak kada pravosuđa u celoj regiji prelaze na jednu novu formu krivične pravde, a to je suđenje u odsustvu. Tako da je ova međunarodna poternica više zbog informisanja javnosti i vlasti u Srbiji da se pokreće postupak oko Račka. Bićemo u prilici da vidimo više sličnih podizanja optužnica kako na Kosovu, tako i u drugim delovima bivše Jugoslavije. Imaćemo manje slučajeva suđenja u prisustvu, a više slučajeva suđenja u odsustvu okrivljenih“, kaže Kandić.

Ocenjuje da su suđenja u odsustvu politički odgovor na situaciju u celoj regiji, i da nigde nema dobre saradnje među pravosudnim institucijama.

„Ide se na suđenja ‘onima drugima’ na taj način što će se podizati optužnice sa jasnim direktivama da se ne očekuje pojavljivanje okrivljenih. I to nije nešto što je u skladu sa vladavinom prava. To će biti prilika da se iznesu neke činjenice, ali neće biti situacija u kojoj će biti jednakosti i okrivljenih koji imaju pravo da iznesu dokaze“, napominje Kandić.

Misli da to uopšte nije dobro rešenje i smatra da je važno vraitti se regularnim suđenjima, zbog protoka vremena. Podseća da što više vreme prolazi, sve više svedoka i žrtava nije više među živima.

Na pitanje koji je smisao raspisivanja međunarodne poternice od strane Kosova, kada nije članica ni Interpola ni Evropola odgovara: „Mislim da ima neke političke motive i ne mislim da je loše. U ovom trenutku mi ne znamo ko se nalazi na međunarodnim poternicama, ali vrlo lako se može pretpostaviti ko to može biti, odnosno ko je učestvovao u toj vojno-policiijskoj operaciji“.

Račak spomenik
Armend NIMANI / AFP

„Sigurno je da se na toj poternici nalazi komandant mehanizovane 243. brigade Vojske (Krsman Jelić, general u penziji), tu je bila i borbena grupa te brigade, nije isključeno da se i ona nalazi na poternici. Nalazi se i velika grupa koja je bila u najužem krugu ljudi za operaciju, od Gorana Radosavljevića Gurija, komandanta SAJ-a Prištine, načelnika SUP-a Uroševca, načelnika kriminalističke policije u Uroševcu… Široka je lista, a biće sigurno i policajaca iz Štimlja“, smatra Kandić.

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo se ne slaže sa stavom da je u Račku bila anti-teroristička akcija, i potencira da ja napravljen zločin od strane članova srpskih bezbednosnih službi.

„Utvrđeno je da je opsežna vojno-policijska akcija sprovedena. U selu su bile patrole kosovske vefirikacione misije, i oni su našli video snimak tela u jednoj jarugi, gde je bilo između 20 i 25 tela. I na tom snimu se vidi da su to uglavnom stariji ljudi, u civilnoj odeći. Prema svedočenju kanadskog generala, koji je bio na poziciji odmah iza šefa Kosovske vefirikacione misije leševi su imali civilnu odeću, i pored jaruge su našli starca bez glave… „, kazala je Kandić.

Govoreći o broju žrtava, kaže da je nepobitno utvrđeno da su među žrtvama bili osomorica ili devetorica pripadnika OVK, a da u trenutku početka akcije srpskih oružanih snaga u selu nije bilo nikakve akcije, odnosno da se moglo videti kako meštani izlaze iz kuća i beže.

„Potom i padaju od granata. Nakon toga dolazi pešadija, i tokom pretresa ima ubijenih. Naša istraga se potpuno slaže sa onime što je utvrdilo sudsko veće“, rekla je Kandić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare