NATO admiral: Prisustvo KFOR 24. septembra pomoglo da se zaustavi eskalacija situacije

Vesti 10. okt 202311:29 3 komentara
FoNet/AP

Zapovednik Komande združenih snaga NATO u Napulju admiral Stjuart Munš ocenio je da je prisustvo trupa KFOR 24. septembra, kada je naoružana grupa Srba napala kosovsku policiju u sela Banjska, "pomoglo da se zaustavi dalja eskalacija situacije"

Admiral je u izjavi za prištinski dnevnik Koha ditore naveo da istragu o tom incidentu vodi Kosovska policija a ne snage KFOR koje po njegovim rečima, na Kosovu deluju u skladu sa Rezolucijom UN kojom je okončan rat na tom prostoru.

„Poreklo zaplenjenog ilegalnog oružja istražuje Kosovska policija. Mandat KFOR ne uključuje aktivnosti za sprovođenje zakona. To su isključivi prerogativi Kosovske policije“, naveo je Munš.

On je kazao i da je kao odgovor na eskalaciju na severu Kosova, KFOR pojačao prisustvo i patrole na tom prostoru kao i da se na dnevnom nivou odvijaju političko-vojne konsultacije na različitim nivoima između predstavnika te misije i zvaničnika Srbije.

„Pažljivo pratimo situaciju na Kosovu i pojačali smo prisustvo dodatnim patrolama i trupama iz rezervnih snaga NATO. KFOR održava vidljivo i agilno prisustvo širom Kosova. Ovo su pažljivi koraci kako bi se osiguralo da KFOR ima potrebne snage, sposobnosti i fleksibilnost da odgovori na svaku situaciju, kazao je admiral.

Pozvao je „sve strane“ da preduzmu korake za smanjenje tenzija i ponovo se uključe u dijalog pod posredovanjem Evropske unije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare