Navala političara iz Srbije na TikTok: Opuštena komunikacija, a šta je cilj?

Vesti 20. nov 202317:44 12 komentara

"Navala političara na TikTok jedna je od metoda da oni, na jedan drugačiji način, dođu u kontakt s mlađom populacijom", kaže za N1 stručnjak za tu mrežu Veliša Popović.

Mogu li nezadovoljstvo i proteste u zemlji naši političari rešavati preko TikToka? Nakon predsednika Srbije, i ministar finansija otvorio je nalog na društvenoj mreži TikTok. I oni definitivno nisu jedini srpski političari koji su prisutni na toj mreži. TikTok je poslednjih godina najbrže rastuća društvena mreža, poznata po viralnim klipovima, a koja je do sada skinuta 3,5 milijardi puta.

Od platforme “za klince”, TikTok je postao ozbiljni kanal političke komunikacije.

„TikTok je doneo veliku revoluciju, za razliku od svih prethodnih mreža, sada se pojavljuje jedna koja jeste prvenstveno bila namenjena za mlađe generacije. Ta mreža je naterala korisnike da izmisle novi pristup, a sve je bilo vezano za formu video klipa. I otkad je postao popularan 2021. godine, naterao je ostale društvene mreže da počnu da kopiraju ono što TikTok radi“, priča Popović.

POVEZANE VESTI

S TikTokom smo, kaže, dobili kratku video formu, vertikalnu formu koja je postala novi način komunikacije i koji zahteva od nas da budemo jasni i kratki.

„Za političare je bilo očekivano da se pojave na TikToku, mi u svetu marketinga smo to očekivali, videli smo da je u 2022. godini svet brendova bio aktivan na TikToku, te je bilo očekivano i da će se političari pojaviti i iskoristiti moć same platforme“, izjavio je Popović.

Prema njegovim rečima, trenutna prednost TikToka je – njegov algoritam.

„Pogotovo kod nas u Srbiji, gde još nemamo plaćene objave kakve smo navikli da vidimo na Fejsbuku ili Instagramu. Na TikToku se polako ta opcija uvodi, ali kod nas još uvek nije skroz omogućeno. Te je algoritam napravljen da publici pruža ono što žele da vide“, pojašnjava gost N1.

Dodaje da na toj mreži možemo da dopremo do velikog broja ljudi za kratko vreme ukoliko pronađemo pravi način da sa publikom komuniciramo.

I to je ono što političari rade.

„Postoji veliki prostor za političare, a njihov glavni zadatak je da pronađu taj pravi način na koji žele da komuniciraju s korisnicima TikToka. Oni sada pokušavaju da se dodvore publici na nov način“, kaže.

@mali.sinisa Možda su nekom finansije komplikovane, ali je meni ovaj TikTok tek misterija. 👀Gledamo se! #Srbija #ekonomija #finansije ♬ original sound – Mali.Sinisa

Ipak, postoji rizik da takve poruke ne budu shvaćene na način na koji političari žele.

„Tu kratku poruku, obično sa dosta opuštenijom komunikacijom i obraćanjem publici, svako može da protumači kako želi, postoji rizik koji platforma nosi, ali rizik nose i druge mreže“, kaže Popović.

Čim se, kaže, obraćamo ljudima, postoji mogućnost da nećemo zadovoljiti drugu stranu.

„Na TikToku većina političara pokušava da targetira mlađu publiku, ali isto tako vidimo u istraživanjima da na toj mreži raste i procenat starija publike… Ali, ja mislim da je ovaj nalet političara na TikToku jedna od metoda kojom oni žele da na jedan drugačiji način dođu u kontakt s mlađom populacijom“, ocenio je.