Navodi iz optužnice protiv Hrkalović – novo svetlo na slučaj ubistva Ognjanovića

Vesti 06. feb 202219:14 > 19:28 3 komentara

Ubistvo beogradskog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, ni tri i po godine kasnije nije rasvetljeno. Nepoznat je izvršilac, ali i naručilac njegovog ubistva. Novo svetlo bacaju navodi Tužilaštva iz optužnice protiv bivše državne sekretarke u Ministarstvu policije Dijane Hrkalović, dok je Advokatska komora Beograda od Višeg suda i Tužilaštva zatražila odgovor na pitanje da li je Ognjanović bio tajno praćen.

Povezane vesti

Tokom karijere zastupao je između ostalih, bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, navodnog vođu „Zemunskog“ klana Luku Bojovića i jednog od vođa navijača Partizana Đorđa Prelića. Dragoslav Miša Ognjanović, ubijen je pod i dalje nerasvetljenim okolnostima jula 2018. godine na Novom Beogradu. Zbog ubistva kolege, obustavom rada štrajkovali su advokati. Na njihovu inicijativu formirano je i Stalno radno telo za bezbednost advokata.

„Tada je u to stalno telo bilo uključeno i Ministarstvo pravde i Ministarstvo policije, neko iz Republičkog javnog tužilaštva i predstavnici naših komora. Takav izveštaj (u vezi sa ubistvom) do dan danas ne postoji i dosta članova Upravnog odbora (AKB) je poznavalo pokojnog kolegu. Zbog nefunkcionisanja tadašnjeg saziva Advokatske komore Beograda mi smo bili prinuđeni da preuzmemo to breme na sebe“, kaže advokatica Sara El Sarag.

Bivša državna sekretarka u MUP-u Dijana Hrkalović naredila je da se izbriše gotovo 40 minuta prisluškivanog razgovora advokata Dragoslava Ognjanovića sa kriminalcem i kumom Luke Bojovića Dragoslavom Miloradovićem, piše u optužnici do koje je došao KRIK.

„Oni su, kako navodi Tužilaštvo u optužnici, razgovarali o tome kako se Dijana Hrkalović viđa sa kriminalcima, kao i daje uklonila neke dokaze iz postupka koji se vodio protiv Veljka Belivuka zbog ubistva na šinama. Osim toga, kako navodi tužilac, oni su spominjali i neke stvari iz privatnog života Dijane Hrkalović i navodno to je bio razlog zbog kog je ona tražila da se ovaj snimak izbriše“, navodi Bojana Pavlović iz KRIK-a.

Miloradović je ubijen desetak dana, a Ognjanović dva meseca nakon njihovog prisluškivanog razgovora. Znamo da je Miloradović bio na policijskim merama, da je bio prisluškivan i praćen, a Ognjanović…

„Iz iskaza koji je dao policajac Milenković koji je optužen sa Dijanom Hrkalović, zaključuje se da je on bio posmatran u okviru jedne policijske akcije i da je Ognjanović posmatran kao deo kriminalne grupe“, navodi Bojana Pavlović.

Pre nekoliko dana Advokatska komora Beograda tražila je od Posebnog odeljenja Višeg suda za organizovani kriminal i Tužilaštva za organizovani kriminal odgovore na pitanja da li je Dragoslav Ognjanović bio tajno praćen, sniman i da li je nadzirana njegova komunikacija. Kažu to je još u novembru traženo od Advokatske komore Srbije, ali ona to nije uradila.

„Sa druge strane, Republičko javno tužilaštvo, s obzirom na to da je advokatura deo pravosuđa je trebalo da pokrene samoinicijativno istragu i da se pozabavi time“, kaže Sara El Sarag.

Do sada, provladini tabloidi u ovom slučaju ciljali su na Hrkalović. Razlog – lična odmazda. U slučaju da se potvrdi da je mera tajnog praćenja bila određena, iz Komore navode da će zahtevati od Tužilaštva i Višeg suda da objave ko je doneo naredbu o tajnom praćenju, na čiji predlog i zbog kog krivičnog dela.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare