NDBGD: Gašić priznao da policija nije imala vidne propisane oznake na Šodrošu

Vesti 27. mar 202312:51 3 komentara
021.rs

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić priznao je u pisanom odgovoru poslaniku Radomiru Lazoviću da policija nije imala vidno istaknute propisane identifikacione oznake pri intervenciji na protestima povodom uništavanja Šodroša u Novom Sadu u oktobru prošle godine, a tako se nastavilo i ove, saopštio je pokret Ne davimo Beograd (NDBG).

U Gašićevom odgovoru navodi se da policajci nisu imali vidno istaknute propisane identifikacione oznake, ali je naveo da se identifikacije nisu videle zbog zaštitne opreme koja se nalazila preko interventne uniforme.

Povezane vesti

NDBGD, međutim, ukazuje da do primene prekomerne sile prema građanima najčešće dolazi upravo na protestima na kojima policajci nose dodatnu zaštitnu opremu, i da zato ovo nikako ne može biti opravdanje.

„Neprihvatljivo je da se policajci skrivaju iza uniforme, odnosno da se građani sprečavaju da traže odgovornost za one koji krše zakone i prebijaju ljude“, upozorava NDBGD.

Kako je naglašeno, identifikacija policajaca je važna i zbog toga što je bilo puno primera da se na protestima angažuju partijski batinaši koji preuzimaju ulogu policije.

To je bio slučaj u Novom Sadu kada sam i sam napadnut i oboren na zemlju od jednog od njih. U Šapcu smo imali situaciju da se policija povukla i oslobodila batinašima put da s motkama nasrnu na okupljene građane. Sve ovo nam jasno pokazuje da je policija zloupotrebljena za potrebe kriminalaca na vlasti, a na nama je da se izborimo da se vrati u zakonske okvire, kazao je Lazović.

Komentari (3)

Vidi sve komentare