NUNS i NDNV: Hitno uhapsiti i kazniti napadače na voditelja Daška Milinovića

Vesti 16. apr 202110:25 > 12:371 komentar
Izvor: N1

Novinarska udruženja NUNS i NDNV osudila su napada na radijskog voditelja Daška Milinovića. Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražilo je da se hitno rasvetli slučaj napada i ocenilo da su napadi "direktna posledica nedelovanja državnih organa" i neprestane kampanje targetiranja neistomišljenika. NUNS kaže da će o slučaju obavestiti nadležne organe, institucije i međunarodne organizacije. Pozdravljamo brzu reakciju nadležnih organa i nadamo se da će brzo i efikasno istražiti ceo slučaj i kazniti počinioce, navodi se u saopštenju NUNS-a.

„Još jednom ponavljamo da je ovaj fizički napad direktna posledica nedelovanja državnih organa, koji napade na novinare ne rešavaju ili odugovlače slučajeve i reakcije“, naveo je NDNV u saopštenju.

Dodaje se da je napad i posledica neprestane kampanje targetiranja neistomišljenjika i medija, koju „svaki dan slušamo iz poslaničkih klupa i sa najviših državnih funkcija“.

Povezano:

„Ovim kampanjama i targetiranjem novinara kao neprijatelja Srbije, država je napravila atmosferu u kojoj je legitimno počiniti ovakav napad“, ocenio je NDNV.

Prema njihovim rečima, „varvarski napadi“ pokazuju koliko je danas ozbiljno ugrožena fizička sigurnost novinara i medijskih radnika u Srbiji, a o čemu novinarska i medijska udruženja svakodnevno obaveštavaju javnost.

NDNV je poručio da će o napadu obavestiti domaće i strane organizacije, a Milinoviću će obezbediti pravnu pomoć. NDNV je o napadu obavestio i Radnu grupu za bezbednost novinara.

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje mučki napad u Novom Sadu na novinara Daška Milinovića.

Ovom prilikom izražavamo i zebnju za bezbednost novinara Milinovića, budući da se ovde evidentno radi o jednoj organizovanoj akciji, navodi NUNS. Takođe, ovaj rukopis napada podseća i na ranije brutalne poduhvate iz mračne prošlosti prema pripadnicima novinarske profesije, dodaje se u saopštenju.

Već duže vreme upozoravamo na atmosferu u društvu koje dovodi do ovakvih napada prema novinarima, koji se kritički odnose prema određenim temama, kažu iz NUNS-a.

NUNS je samo u ovoj godini u svojoj Bazi napada i pritisaka zabeležio 35 slučaja, uključujući i ovaj, dok je u prethodnoj bilo 189 slučajeva, odnosno 32 slučaja fizičkog napada.

Ovaj slučaj ćemo registrovati u Bazi napada i pritisaka na novinare kao i u našoj regionalnoj bazi SafeJournalists.net, i obavestiti nadležne organe, institucije i međunarodne organizacije. Takođe, pozdravljamo brzu reakciju nadležnih organa i nadamo se da će brzo i efikasno istražiti ceo slučaj i kazniti počinioce, navodi se u saopštenju.

Daška Milinovića su rano jutros u Novom Sadu napala dvojica muškaraca, kada je krenuo na posao.

Prvo su mu išpricali dva suzavca u oči, a nakon toga su ga tukli metalnom šipkom. Dobio je tri udarca šipkom, ali je uspeo da zaštiti glavu rukom. Nakon napada, maskirani muškarci su pobegli.

Milinović se nalazi u Urgentnom centru gde mu pružaju pomoć.

Daško Milinović i Mladen Urdarević su radijski dvojac koji ima svoj internetski radio „Daško i Mladja“.

Oni svakog radnog dana emituju satiričnu emisiju „Alarm“. Ovaj radijski dvojac pre osamostaljivanja radio je na radio stanicama AS, B92 i na Omladinskom O radiju Radio-televizije Vojvodine.

Komentari

Vaš komentar