NDNV: Nova serija napada na Dinka Gruhonjića

Vesti 10. mar 202114:36 0 komentara
N1/arhiva

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) je danas saopštilo da se nastavljaju napadi provladinih medija i pretnje smrću preko društvenih mreža programskom direktoru NDNV-a, novinaru i univerzitetskom nastavniku Dinku Gruhonjiću.

„Poslednji tekstovi objavljeni u tabloidnim izdanjima, targetirali su Gruhonjića kao neprijatelja države, nakon što je u autorskom tekstu izneo svoje stavove i mišljenja. Gruhonjić se oseća ugroženo, posebno zato što novi napadi dolaze samo nekoliko meseci nakon što su na ulazu u zgradu u kojoj živi sa porodicom u Novom Sadu, ispisani preteći grafiti mržnje“, naveo je NDNV u saopštenju.

NDNV je najavilo da će ponovo preduzeti „sve moguće korake“ za zaštitu Gruhonjića od najnovijih neistina iznetih u tabloidnim medijima, koji su ujedno i napadi na slobodu izražavanja u Srbiji.

„Podsećamo javnost, ali i institucije u Srbiji, da je sloboda govora jedno od najvrednijih dostignuća demokratskih društava i da je zaštićeno ustavom i zakonima“, piše u saopštenju.

NDNV ukazuje da „Gruhonjić, ali i drugi novinari i rukovodstvo NDNV-a, već godinama žive pod svakodnevnim pritiskom samo zato što rade svoj posao ili se kritički osvrću na poteze vlasti i drugih činilaca u društvu“.

U saopštenju piše da je posebno zabrinjavajuće što „do sada gotovo niti jedna prijava koja se odnosi na pretnje i napade na novinare i radnike u NDNV nije dobila epilog“ u pravosuđu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!