NDNV: Opština Bač uskratila akreditacije izveštačima VOICE-a

Vesti 11. nov 202214:52 1 komentar
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Nezavisno društvo novinara Vojvodine protestovalo je zbog toga što je Skupština opštine Bač prvo odobrila, a zatim povukla akreditaciju izveštačima istraživačkog portala VOICE za praćenje sednice lokalnog parlamenta, koja se održava u ponedeljak, 14. novembra i dodalo da je reč o direktnom pokušaju cenzurisanja slobode javne reči.

„Reč o direktnom pokušaju cenzurisanja slobode javne reči, na koji nećemo pristati“, naveo je NDNV, koji je izdavač portala VOICE, u saopštenju za javnost.

Dodali su da je iz Skupštine opštine Bač danas stiglo obaveštenje da „zbog ograničenog prostora jer je već prisutna jedna televizijska ekipa, nisu u mogućnosti da obezbede potrebne tehničke uslove“ za praćenje rada sednice.

„Saopštenje se završava rečima: ‘Nadamo se da ćete imati razumevanja’. Naš odgovor je vrlo kratak i jasan: Ne, nećemo imati razumevanja“, piše u saopštenju.

Najavili su da će ekipa VOICE-a, bez obzira na to što joj je Skupština opštine Bač „povukla“ akreditaciju, doći u ponedeljak u opštinu Bač da izveštava sa sednice skupštine, jer je to obaveza prema javnosti.

„Pozivamo i kolege iz drugih profesionalnih medija da nam se pridruže u Baču u ponedeljak. Javnost ima pravo da zna šta rade skupštine lokalnih samouprava i nikakva cenzura nas u tome neće sprečiti“, poručili su iz NDNV-a.

Podsetili su da su sednice skupština lokalnih samouprava javne i njima ne samo da mogu da prisustvuju novinari, već i zainteresovani gradjani.

„To je abeceda demokratije. Očigledno je da lokalna vlast u Baču nije naviknuta na javnost rada, ali će morati da se navikne. Takodje, izgovor da sala nije dovoljno velika da primi novinare, čak i da je tačan, apsolutno je irelevantan, ali i manipulativan. Pravo javnosti na informisanje ne poznaje takva ograničenja, što bi trebalo biti poznato i predsedniku Skupštine opštine Bač Draganu Amidžiću, koji je potpisao obaveštenje“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da bi Amidžiću trebalo da bude poznato da je i njegova obaveza da obezbedi uslove za medijsko izveštavanje o radu institucije koju predstavlja. NDNV je naveo da opravdano sumnja da je uskraćivanje akreditacije izveštačima VOICE-a povezano sa njihovom istraživačkom pričom o spaljivanju plastike u blizini Vajske, sela u opštini Bač.

„To spaljivanje proizvodi ogromno zagadjenje vazduha i zemljišta, a u vezi je sa sticanjem velikog profita, jer se plastika spaljuje kako bi se ‘oslobodio’ bakar, koji se potom prodaje, na čemu se pojedinci bogate, i to po cenu zdravlja lokalnog stanovništva. Prema rečima stručnjaka sa kojima je VOICE razgovarao, spaljivanjem plastike oslobadjaju se velike količine veoma otrovnih materija, zbog čega je u Vajskoj primećen rapidan porast broja obolelih od karcinoma“, piše u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare