NDNV: Osuda napada na novinarku mađarske redakcije RTV

Vesti 08. dec 202211:48 2 komentara
Pixabay

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije je osudilo targetiranje novinarke mađarske redakcije Radio-televizije Vojvodine Renate Bađi Ribar za koje je odgovorna državna sekretarka Ministarstva prosvete i funkcionerka Saveza vojvođanskih Mađara Anamarija Viček.

Bađi Ribar našla se na meti državne sekretarke zbog toga što se usudila da visokom funkcioneru Saveza vojvođanskih Mađara Balintu Pastoru postavi pitanja u vezi sa spomenikom „nevinim žrtvama 1944/45“ i sa spiskom navodnih nevinih žrtava, među kojima se nalaze i osuđeni ratni zločinci iz Drugog svetskog rata, odgovorni za Raciju 1942. godine i druga zlodela.

Taj spomenik po odluci novosadske vlasti, a na inicijativu SVM, treba da bude postavljen u Novom Sadu, čemu su se usprotivile brojne antifašističke i druge nevladine organizacije, političke stranke i građani, a u julu je tim povodom održan i protestni skup nakon izlivanja postamenta spomenika.

Zbog “nezgodnih” pitanja u programu RTV na mađarskom državna sekretarka postavila je objavu na društvenim mrežama u kojoj je, između ostalog, navela da joj je “neverovatno da se jedan mađarski novinar, koji smatra da je nezavisan, bavi istraživanjem i sa ovakvim dozom mržnje priča sa drugim čovekom samo zato što je on član SVM-a i da u ovolikoj meri preuzima retoriku srpske opozicije, sa kojom se širi mržnja i stalno se priča o nekoj listi”.

Državna sekretarka i funkcionerka SVM pita se i “kako može neko ko je Mađar da ne prihvati i da ne podrži postavljanje spomenika za nevine žrtve”, i da se tako “sramno” odnosi prema “pomirenju srpske i mađarske nacije”.

Neverovatna je količina bahatosti koju državni funkcioneri iskazuju prema profesionalnim novinarima koji se usude da svoj posao rade profesionalno i u skladu sa standardima profesije, besprizorno kršeći ne samo propise kojim se garantuju medijske slobode, nego i urušavajući osnovne demokratske i civilizacijske tekovine, saopštilo je NDNV.

A među tim tekovinama jedna od ključnih je antifašistička tradicija na kojoj su izgrađene veredosti savremene Evrope. Insitiranje na etnonacionalisitčkom konceptu ne samo da je u suštoj suprotnosti sa tim vrednostima, već predstavlja opasnost za dostignuti nivo ljudskih i građanskih prava, ukazuje se u saopštenju.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine izražava punu podršku koleginici Renati Bađi Ribar i poziva mađarsku redakciju pokrajinskog javnog servisa da se suprotstavi političkim pritiscima i bahatosti moćnika i da dosledno štiti standarde novinarske profesije.

O pritisku i javnom targetiranju profesionalne novinarke i o pokušaju nametanja političkog jednoumlja, NDNV će obavestiti relevantne novinarske organizacije i evropske institucije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare