Ne davimo Beograd će tražiti od tužilaštva da Vučić odgovara zbog Savamale

Vesti 24. apr 202317:14 > 17:15 17 komentara
Tanjug/Rade Prelić

Pokret Ne davimo Beograd je danas saopštio da će od tužilaštva zahtevati da predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, "odgovara za brutalno kršenje zakona" u slučaju rušenja u beogradskom kvartu Savamala, pošto je sam danas izjavio da je on odlučio da se sruše "protivpravno izgrađene udžerice" i da su "kompletni idioti" oni koji ga nisu poslušali da ih sruše tokom dana.

„Vučić je napokon priznao da je godinama lagao da ne zna ko je rušio u Savamali. Pravni tim Pokreta Ne davimo Beograd obratiće se tužilaštvu i zahtevati da on odgovara za ovo brutalno kršenje zakona“, najavio je jedan od lidera tog pokreta i posllanik, Radomir Lazović, u saopštenju.

Lazović je ocenio da je za to rušenje bila potrebna ozbiljna organizacija i da je „sve vreme bilo jasno da je došla sa najvišeg vrha države i kriminalne organizacije Srpske napredne stranke“.

Povezane vesti:

„Biće zanimljivo da čujemo od Vučića kako će objasniti i Evropskom parlamentu koji godinama u svojim izveštajima traži rešenje ovog slučaja, da je on naredio rušenje privatnih objekata u Savamali“, dodao je Lazović.

Pokret Ne davimo Beograd je podsetio da je u Skupštini Srbije pokrenuo proces formiranja Anketnog odbora za utvrđivanje činjenica u vezi s nezakonitim rušenjem u Savamali, i predlog za formiranje skupštinske Komisije za utvrđivanje činjenica i okolnosti u vezi sa Ugovorom o zajedničkom ulaganju u projekat „Beograd na vodi“ koji se gradi na tom mestu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas izjavio da nadležni pokušavaju da ustanove ili su ustanovili ko su „kompletni idioti“ koji su rušili u Savamali, ali je, kako je dodao, ideja da se rušenje obavi tokom noći a ne tokom dana, „stvarno bila idiotska“.

S ponosom saopštavam da sam ja čovek koji je doneo odluku da se gradi ‘Beograd na vodi’, da se ruše protivpravno izgrađene udžerice, u kojima su neki pravili ekstra profit za sebe. Kompletni idioti su oni koji me nisu poslušali, a trebalo je da sve sruše usred bela dana i da me pozovu da upravljam buldožerom i da izgradimo najlepši mogući grad u gradu koji je ponos nacije“, rekao je Vučić.

Privatni objekti u Savamali srušeni su u noći neposredno posle parlamentarnih i lokalnih izbora, održanih 24. aprila 2016. godine, u vreme kada je Aleksandar Vučić bio premijer.

Kako je ujutro, posle rušenja, ispričao čuvar jedne firme, objekte je srušila grupa ljudi maskiranih „fantomkama“, opremljenih bagerima i palicama, koja ga je vezala.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare