Ne davimo Beograd i Inicijativa za Požegu: Pobeda građana Kosjerića

Vesti 01. feb 202310:041 komentar
kamenolom gadžin han n1
N1

Kako su u saopštenju naveli Ne davimo Beograd i Inicijativa za Požegu, "građani Kosjerića sprečili su održavanje nezakonite javne rasprave o Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu kamenoloma koji se planira u njihovom komšiluku".

Naime, kako su naveli u saopštenju, „umesto da obezbedi održavanje javne rasprave prema standardima Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu i Zakona o opštem upravnom postupku, predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine pokušali su van procedura i zakona da održe raspravu što im okupljeni građani nisu dozvolili“.

Pročitajte još

„Od početka javne rasprave bilo je jasno da predstavnik ministarstva ne brani javni, već interes investitora i da pokušava da građanima podmetne održavanje rasprave koja nije po zakonu. Iako mu je od strane advokata nezadovoljnih meštana Podgradine Sretena Đorđevića ukazano na prekršaje koje čini, i zatraženo njegovo izuzeće, on se nije obazirao. Isti čovek ne može biti i predstavnik obrađivača plana i ministarstva, koje o planu treba da odlučuje, a ovde je bio i prezenter studije i zapisničar“, izjavio je Bogdan Radovanović iz Inicijative za Požegu, organizacije koja zajedno sa Ne davimo Beograd podržava građane Kosjerića.

„Čak i da je sve rađeno proceduralno ispravno, a nije, ne vidim nikakvu mogućnost da ova Studija bude opravdana i da se odobri, jer ne postoji način da kamenolom ne ugrozi živote i zdravlje ljudi. Iako je usvajanje studije preduslov za dobijanje građevinske dozvole, investitor već dve godine radi na pripremi kamenoloma, ne obazirući se na zakon i zdravlje ljudi“, istakao je narodni poslanik Robert Kozma i poručio da je kamenolom već prouzrokovao štetu u vidu zagađenja vodoizvorišta, ali i u smislu nespokojstva meštana, koji su permanentno zastrašivani, diskreditovani putem naručenih tekstova u određenim medijima, a na kraju čak i fizički prebijani.

Oni su u saopštenju istakli da će nastaviti zajedničku borbu.

„Da zaustavimo štetni projekat otvaranja kamenoloma na tri kilometra od centra Kosjerića, jer ne damo Srbiju“, naveli su.

Komentari

Vaš komentar