Ne haju za oštre kritike javnosti i struke: Kušner u Beogradu, Vučiću predstavio projekat „velelepnog“ hotela

Vesti 19. jun 202420:40 140 komentara
aleksandar vucic i Jared Kushner Dzared kusner
Instagram/buducnostsrbijeav

Zet nekadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa, Džared Kušner predstavio je predsdniku Srbije Aleksandru Vučiću u Beogradu projekat za hotel u Beogradu, objavio je Vučić na svoj Instagram nalogu.

„Predstavio sam mu viziju Beograda kao svetske metropole, čiji je kosmopolitski duh oduvek privlačio ljude iz svih krajeva sveta, a Džared Kušner je meni predstavio projekat za velelepni hotel u Beogradu koji će doprineti da naša prestonica postane centar ovog dela sveta, koji će se na globalnoj mapi pozicionirati kao nezaobilazna destinacija i poželjno sedište za najveće korporacije, univerzitete i međunarodne institucije, ali i nadahnuće za umetnike, naučnike i nadasve mlade ljude iz svih krajeva sveta“, napisao je Vučić na Instagramu.

Najava da će Trampov zet graditi u Beogradu izazvala je ranije oštre reakcije javnosti jer je plan da se gradi na mestu zgrade nekadašnjeg Generalštaba u centru Beograda koji je NATO bombardovao 1999. godine.

Podsetimo, Vlada Srbije odobrila je sredinom maja ugovor sa Džaredom Kušnerom za izgradnju luksuznog hotela na mestu nekadašnjeg Generalštaba u Beogradu.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić je u ime Vlade Srbije, sa Kušnerovom kompanijom „Affinity Global Development“ potpisao „Ugovor o revitlizaciji kompleksa bivšeg Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu (SSNO), koji se nalazi na uglu ulica Kneza Miloša i Nemanjine“ u centru Beograda, saopštilo je tada Ministarstvo.

Potpisivanje ugovora je prošlo „ispod radara javnosti, uz brojne nejasnoće. Stručna ali i šira javnost pozvali su građane da ne dozvole rušenje i pretvaranje Generalštaba koji ima status kulturnog dobra, u ekskluzivan hotel.

Konzervatori dva zavoda za zaštitu spomenika kulture – republički i gradski usprotivili su se javno ukidanju statusa nepokretnog kulturnog dobra za komples zgrada starog Generalštaba u centru grada. Smatraju da je kulturno nasleđe „neobnovljiv resurs“ čijim gubitkom, kako su ukazali u saopštenju, „nestaju trajne univerzalne vrednosti ukupnog nasleđa na nacionalnom i širem planu“.

Direktorke oba zavoda – Olivera Vučković i Dubravka Đukanović, podnele su ostavke.

Vučić je objavio da je sa Kušnerom imao „inspirativnu razmenu ideja“ kom je pokazao Beograd i izložio planove za njegov još brži rast.“

Takav Beograd želimo da ostavimo našim budućim generacijama“, dodao je predsednik Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare