Ne smiruje se bura zbog „medija koji sarađuju s Vladom“, Tviter ne odustaje

Vesti 20. avg 202119:33 > 20:37 38 komentara

Odluka Tvitera da pojedine srpske medije označi da sarađuju sa Vladom Srbije dobila je nove razmere. Dok predstavnici te kompanije za Istinomer kažu da je važno da se zna ko kontoliše partijske medije, izaslanik bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, šalje podršku predsedniku Aleksandru Vučiću.

Od upozorenja da određeni mediji u Srbiji sarađuju sa Vladom Tviter ne odustaje. Predstavnici te kompanije kažu i da prave razliku između medija koji se finansiraju iz javnih sredstava i onih koje kontroliše država.

„Smatramo da je važno da ljudi na Tviteru znaju kada vlada kontroliše medije finansijski i uređivački. Ova kontrola može da se vrši ili kroz autocenzuru ili kroz objavljivanje informacija po direktivi vlade. Nećemo objavljivati spisak svih naloga koji imaju oznaku da sarađuju sa državom, da države, koje bi izbegnu ovakvo označavanje, ne bi izigrale sistem otvaranjem novih naloga“, rekli su iz Tvitera.

Povezane vesti:

Zbog stava o pojedinim srpskim medijima, država je optužila Tviter za cenzuru. Celu situaciju dodatno je „podgrejao“ predsednik Aleksandar Vučić, koji je rekao da jedva čeka da mu isključe Tviter nalog, kako bi u tome sustigao bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa. Podršku mu šalje nekadašnji Trampov saradnik Ričard Grenel.

„Licemerje Tvitera u punom „sjaju“ – i svetskim liderima je dosta. Tviter gubi uticaj“, navodi Grenel.

Profesorka Fakulteta političkih nauka Snježana Milivojević za N1 kaže da su rekacije srpskih zvaničnika na odluku Tvitera besmislene, jer nije reč ni o kakvoj međunarodnoj zaveri protiv Beograda, već o globalnom procesu na kom se radi već mesecima.

„U tom krugu se sada nalazi 20 zemalja čiji su mediji obeleženi i taj posao je počeo pre godinu i po dana – taj posao obeležavanja, tako da to što mi ignorišemo ono što se u svetu dešava, što smo neinformisani onda kad se nas tiče od tog trenutka te epizode krenemo da razumemo da nam se čini da se sve dešava zbog nas, namerno Tviter je počeo sa tim obeležavanjem i milsim da taj prevod nažalost nije zgodan – nisu to mediji koji sarađuju sa valstima, možda je bolje povezani sa vlastima“, navodi Milivojević.

Obeležavanje svetskih medijia koji sarađuju sa vlastima, Tviter je započeo od pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, zatim su, kako Milivojević dodaje, na red došle razvijene zemlje poput Kanade, Italije ili Japana, a od leta 2020. označavanje je prošireno na treću grupu zemalja za koje se, kako kaže, pretpostavlja da njihove države stoje iza informacionih kampanja na internetu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare