NEA: Agencija 2020. promenila indeks kvaliteta vazduha, a sad traži pomoć od EEA

Vesti 17. dec 202123:37 > 23:38 5 komentara
Nova.rs/Dragan Mujan (arhiva)

Nacionalna ekološka asocijacija (NEA) je saopštila da se, prema njihovim saznanjima, Agencija za zaštitu životne sredine danas obratila Evropskoj agenciji za životnu sredinu (EEA) od koje traži, kako tvrde, pomoć za formiranje „novog“ prikaza Indeksa kvaliteta vazduha.

Konstatujući da se to dešava tačno trinaest meseci nakon nikada obrazložene promene ovog indeksa odnosno otpuštanja Milenka Jovanovića zbog protivljenja izmeni tog istog indeksa, NEA pita zašto su kategorizaciju kvaliteta vazduha menjali, „a zatim se obračunavali sa svima koji su iskazali rezervu prema ovoj izmeni, ako nisu imali saznanja šta je to indeks kvaliteta vazduha, a pritom sa EEA sarađuju već 15 godina“. Iz Nacionalne ekološke asocijacije navode da su imali uvid u mejl poslat „na više od 70 adresa širom Evrope“.

Povezano:

NEA podseća da je Agencija početkom ove godine, „nakon montiranog procesa, otpustila Milenka Jovanovića i ukinula čak dva odeljenja, sve u pokušaju obračuna sa ekspertima koji su ukazivali na problematičnost odluke koja se sada volšebno menja“. Pri tom, imejl sa molbom za pomoć, poslat je svim zemljama članicama EEA, na više od 70 adresa širom Evrope, što nanosi nesagledivu štetu ugledu Republike Srbije u osvit otvaranja Klastera 4 i Poglavlja 27, navode iz NEA.

Nacionalna ekološka asocijacija, koja od svog osnivanja zahteva primenu Evropskog indeksa kvaliteta vazduha, sada traži „momentalnu odgovornost svih uključenih u ovu amatersku predstavu sa očigledno tragičnim završetkom“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare