Advokat: Stefanović saslušan, osporio bilo kakva znanja o blindiranim vozilima

Vesti 29. apr 202110:25 > 20:10 66 komentara
TANJUG/ Dimitrije Nikolić

U Višem tužilaštvu u Beogradu saslušan je ministar odbrane Nebojša Stefanović, kao svedok u slučaju uhapšenog bivšeg zamenika načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Gorana Papića, koji je optužen da je naložio vraćanje blindiranog automobila Marku Miljkoviću, pripadniku klana Veljka Belivuka. Papićev branilac Branislav Tapušković novinarima je preneo da je ministar Stefanović osporio sve ono što su svedoci govorili o slučaju vraćanja vozila, kao i da on osporava bilo kakvo znanje o blinidranim vozilima.

povezane vesti

Stefanović se pri dolasku na suđenje u zakazano vreme nije pojavio na glavnom ulazu Palate pravde, gde su se nalazile brojne novinarske ekipe. On je, javlja reporter N1, prošao kroz garažu i ušao na sporedni ulaz, izbegavši da bude snimljen.

Saslušanje je počelo u 10 sati a nešto posle 12 sati reporter N1 javio je da je saslušanje završeno. Ministar je, kako je došao, tako i otišao – na jedan od sporednih ulaza koji vode od garaže i tako izbegao špalir novinara i fotoreporera koji su ga čekali.

Nebojša Stefanović inače je prvi aktuelni ministar u poslednjih 20 godina koga u je nekom predmetu saslušalo Više javno tužilaštvo.

Jedini koga su novinari mogli da snime uoči i posle saslušanja je Papićev branilac Branislav Tapušković, koji je i zatražio saslušanje Stefanovića kao svedoka odbrane.

Tapušković je novinarima preneo da je ministar Stefanović osporio sve ono što su svedoci govorili, a „to su visoki policijski inspektori koji su rekli određene stvari, vrlo poznate, da postoji jasna dokumentacija o načinu na koje je vraćeno to vozilo“.

„O tome postoji dokumentacija, jasno je kao dan da je vozilo bilo oduzeto i da je uprkos tome vraćeno. Ministar Stefanović nije o tome ništa zna,o iako je bio ministar policije. Ostalo je da se to procenjuje u sklopu izvedenih dokaza. Ono što mogu da kažem je da je Stefanović rekao da čak nije znao ni koje izdao naredbu za vraćenje vozila, a to nije bio onaj koga ja branim. Shvatite ovo kako god hoćete, meni je u interesu pozicijski ispektor koga branim, koji je žrtva manipulacije, da bi se prikrile mnoge druge stvari koje se tiču vitalnih činjenica u odnosu na blindirana vozila koja su šetala po ovom gradu, a koja nisu na pravi način kontrolisana“, rekao je Tapušković.

Tapušković je rekao i da po njemu nema osnova za podizanje optužnog predloga protiv Papića.

Dodao je i da je tražio da Stefanović bude pozvan na saslušanje da bi dao mišljenje jer smatra da je nemoguće da on ništa nije znao o blindiranim vozilima. „On čak nije ni potvrdio ni ono što su svedoci tokom postupka govorili da je postojala odluka Kolegijuma MUP-a da se ta vozila kontrolišu pod određenim režimom što smo utvrdili u toku postupka“, rekao je Tapušković i naglasio da ima sedam svedoka i da su među njima časni ljudi iz policije.

Naglasio je i da Stefanović osporava bilo kakvo znanje o blinidranim vozilima.

On je preneo i saznanja da je policija oduzela vozilo, da su pregledali šta su mogli i zadržali ga da bi ga skener pregledao, da bi otišlo na proveru i u Interpol, ali da je vraćeno istog dana. Na pitanje ko je izdao naredbu za to, kaže:

„Nije Papić Goran, zna se ime policajca koji je izdao naredbu“, rekao je Tapušković.

Obraćanje Tapuškovića uoči saslušanja:

Tapušković je ukazao i da je Papiću pritvor, određen zbog opasnosti da bi mogao da utiče na svedoke, istekao pre sedam dana, a da su svi svedoci na koje bi mogao da utiče već ispitani, pa da ne postoji razlog da ne bude pušten na slobodu.

Stefanović: Izmišljotine Tapuškovića

NEBOJSA STEFANOVIC
Tanjug/Sava Radovanović

Stefanović je kasnije danas odbacio navode Tapuškovića da je u iskazu negirao izjave sedmorice policajaca.

„(Tapušković) Navodi da sam negirao izjave sedmorice policajaca potpuna su izmišljotina, niti su oni u tim istim izjavama rekli bilo šta što se vezuje za mene. Nijedan od tih policajaca, u svojim izjavama, onako kako je to meni predočio javni tužilac, nije rekao da sam imao bilo kakve veze sa ovim slučajem, već je to isključivo tvrdio osumnjičeni, odnosno Tapuškovićev klijent, čije tvrdnje negiram“, naveo je Stefanović u pisanoj izjavi.

Nakon Stefanovića u 13 sati je kao svedok trebalo da bude ispitan i bivši načelnik Uprave kriminalističke policije Dejan Kovačević, ali je to saslušanje, javlja naš reporter, pomereno za 14 sati jer Tužilaštvo sređuje dokumentaciju posle svedočenja ministra odbrane.

Papić je uhapšen u martu ove godine pod sumnjom da je počinio krivično delo zloupotreba službenog položaja. On se sumnjiči da je u aprilu 2020. godine, mimo procedura, naložio da se Marku Miljkoviću, članu grupe Veljka Belivuka, vrati blindirani automobil.

Papić se od hapšenja nalazi u pritvoru koji ističe početkom maja. Papić je iznoseći odbranu istakao da nije počinio delo koje mu se stavlja na teret, dodajući da je isključivo postupao po nalozima tadašnjeg ministra policije Stefanovića.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare