„Nećemo da spaljujemo, hoćemo da sadimo“: Protest zbog izgradnje spalionice

Vesti 01. jun 202320:42 2 komentara
Fonet/Marko Dragoslavić

Neformalna grupa građana "Bežanija ostaje - Kosa prkosi" organizovala je danas protest zbog namere gradskih vlasti da se pusti u rad spalionica animalnog i medicinskog otpada, koja se nalazi u okviru groblja kućnih ljubimaca na Bežanijskoj kosi.

Oni tvrde da bi početak rada spalionice značio veliki problem po zdravlje stanovništva.

Učesnici protesta okupili su se ispred Spalionice u Rajkovoj 7, sa transparentima „Nećemo da spaljujemo, hoćemo da sadimo“ , „Želim da dišem, a ti?“ , „Kiseonik nije politika“ , „Ja neću da se selim, a ti?“ , „Želimo zdravu sredinu“, „Stop spalionici, zdravlje naše dece je najvažnije“ .

Fonet/Marko Dragoslavić
Fonet/Marko Dragoslavić
Fonet/Marko Dragoslavić
Fonet/Marko Dragoslavić

Sanja Trikić iz udruženja „Bežanija ostaje – Kosa prkosi“ rekla je da Spalionica nije predviđena prostornim planom na osnovu koga su izdati lokacijski uslovi i građevinska dozvola, čime su i jedno i drugo nezakoniti, kao i postupak koji je u toku.

„U skladu sa Generalnim urbanističkim planom Beograda, a što je sadržano u građevinskoj dozvoli i lokacijskim uslovima, Spalionica je svrstana u Petu kategoriju izvora opasnosti“, izjavila je Sanja Trikić.

Ona je rekla da se advokatska kancelarija koja zastupa građane obraćala nadležnim institucijama, ali da nisu dobili nikakav odgovor.

Smatramo da su građanima Bežanijske kose povređena osnovna ljudska prava na zdravu životnu sredinu, obaveštenost, zaštitu zdravlja, mirno uživanje imovine, privatan i porodičan život i dom, a za sve navedeno odgovornost snosi grad Beograd, odnosno Opština Novi Beograd, izjavila je Sanja Trikić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare