Nedeljkov: Podignute crvene zastavice, ključni problemi u vezi s izborima ostaju

Vesti 21. dec 202120:30 > 20:33 3 komentara
Raša Nedeljkov
N1

Daleko smo od toga da će najava toga da neće biti funkcionerske kampanje pred naredne izbore moći da ispravi ogromnu neravnopravnost u izveštavanju medija o različitim političkim akterima, kaže za N1 Raša Nedeljkov, programski direktor CRTA. "Ključni problemi ostaju, jer ništa što je dogovoreno na međustranačkim dijalozima ne rešava ključne probleme", ocenjuje Nedeljkov. U fazi smo u kojoj su podignute sve crvene zastavice i ukoliko se ne dogodi nešto značajnije, možemo da očekujemo dalje produbljivanje krize, dodao je.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je da je izmenama i dopunama Zakona o javnim medijskim servisima predviđeno da ovi servisi u redovnom informativnom programu i posebnim emisijama posvećenim izbornoj kampanji postupaju u skladu sa principima nepristrasnog, pravičnog i uravnoteženog predstavljanja političkih subjekata.

Gojković je, obrazlažući predloženi zakon koji je na dnevni red sednice Skupštine Srbije uvršten po hitnom postupku, rekla da je predviđeno organizovanje radio i televizijskih duela ili sučeljavanja kako bi se u vidu diskusije raspravila određena aktuelna politička pitanja.

POVEZANE VESTI

„Ova konkretna mera jeste iskorak i izlazak iz zone komfora predstavnika vlasti, ali imajući u vidu podatke o prisutnosti u medijima, ovo je nedovoljna mera kako bi se ispravila ta jedna drastična neravnopravnost u medijima“, kazao je Nedeljkov u emisiji „Iza vesti“.

Kako je rekao, ključni problemi ostaju.

„Jer ništa što je dogovoreno na međustranačkim dijalozima ne rešava ključne probleme. Da bi izbori bili slobodni i fer moraju da ispune nekoliko standarda, a jedan od važnijih je ravnopravnost učesnika u izbornom procesu. Ono što je mnogo važnije jeste da li građani mogu slobodno, bez straha, da donesu informisanu odluku o tome kome će da daju svoje poverenje“, naglasio je.

Nedeljkov kaže i da je CRTA od 15. novembra počela da posmatra izborni proces.

„I ono što vidimo je: ne beležimo nikakvo poboljšanje u odnosu na prethodne izborne cikluse“, naveo je.

Na pitanje kakav je stepen demokratije u Srbiji i možemo li da govorimo o demokratizaciji institucija, Nedeljkov kaže:

„Mi smo u minusu, ne čak ni na nultoj tački. Mi u Crti stanje demokratije u Srbiji procenjujemo kao preddemokratsko i publikaciju koju smo objavili pre nekoliko meseci govori o dugogodišnjem trendu erozije institucija u Srbiji. Izbori su samo jedna pod pojavnih oblika urušenog poverenja građana u institucije, a institucije ne rade u interesu građana, već su zastrašene, pritisnute, zarobljene, rade u interesu pojedinih političkih elita“.

Dodaje i da su – podignute sve crvene zastavice.

„Procese koje svedočimo ne idu u prilog demokratskog društva jedne proevropske zemlje, već u jednu fazu u kojoj su podignute sve crvene zastavice, i ukoliko se ne dogodi nešto značajnije, možemo da očekujemo dalje produbljivanje krize“, naglasio je Nedeljkov.

On smatra i da su građani ti koji moraju da insistiraju i da se bore da institucije rade svoj posao.

„Niko neće od strane institucija ni vlasti tek tako otkinuti od sebe parče moći, građani moraju da traže od institucija da rade u interesu svih, i građani su ti koji treba da učestvuju u svim inicijativama koje će pritisnuti institucije da rade svoj posao“, kaže.

Ukoliko ne pokušamo da pomognemo profesionalnim ljudima u javnim institucijama da rade svoj posao, oni će, kako kaže, sve više savijati glavu i posustajati pod pritiskom.

Izborni proces prati 40-tak timova Crte, a dan izbora u aprilu posmatraće više od 3.000 ljudia, najavio je Nedeljkov.

Na pitanje kako vidi održavanje referenduma 16. januara, kaže:

„Ja kao građanin želim da se građani uključe u sve demokratske prilike. Na način na koji se ovaj referendum održava, način na koji je formulisano pitanje, odsustvo rasprave, govori mi da je namera bila da se samo što pre završi i napravi zamajac za kampanju koja se nastavlja dva meseca posle, na izborima“, zaključio je Nedeljkov.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare