Nedeljkov: Već se kasni s početkom razgovora vlasti i opozicije

Vesti 18. jan 202112:19 0 komentara
N1

Programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost Crta Raša Nedeljkov izjavio je da se već kasni s početkom razgovora vlasti i opozicije o izbornim uslovima.

Nedeljkov je za agenciju Beta kazao da više ne postoji dilema šta bi sve trebalo uraditi da se unaprede izborni zakoni, tako da bi dijalog mogao odmah da počne.

Povezane vesti

„Ono što nam nedostaje je dijalog o političkoj situaciji u Srbiji, da se spusti lopta i razgovara o političkoj krizi nastaloj zbog zarobljenih institucija i nedostatka pluralizma. Mnogo je važno da i vlast i opozicija, ako vide rešavanje problema u društvu kroz institucije, prevaziđu lične animozitete i zajedno počnu da rade u javnom interesu“, ocenio je Nedeljkov.

Zahtev opozicije da se formira ministarstvo za izbore, dodao je on, politički je zahtev i Crta političke zahteve ne želi da komentariše.

Nedeljkov je kazao da je neophodno da se kompletna izborna administracija rekonstruiše kako bi Republička izborna komisija imala mnogo veća ovlašćenja, svoj budžet i svoje zaposlene.

„Kada su u pitanju izborni uslovi trebalo bi pogledati preporuke OEBS-ove Kancelarije za demokratiju i ljudska prava (ODIR) koje mogu da budu polazna tačka dijaloga vlasti i opozicije“, kazao je direktor Crte.

Na pitanje da li bi uloga Evropskog parlamenta (EP) trebalo da bude aktivnija, Nedeljkov kaže da EP može da bude vrlo koristan tokom dijaloga i u kontroli dogovorenog.

„Vlast i opozicija se na papiru mogu dogovoriti oko mnogih stvari, ali najbitnija je kontrola dogovorenog. Ako je Srbiji članstvo u Evropskoj uniji prioritet, prirodno je da predstavnici evropske administracije budu uključeni u naš izborni proces, pre svega kontrolišući implementaciju dogovorenog“, kazao je Nedeljkov.

Da li su mogući slobodni izbori – nema mnogo razloga za optimizam

Upitan da li očekuje da u Srbiji zaista može da dođe do slobodnih i demokratskih izbora, Nedeljkov je rekao da prema dosadašnjem ponašanju predstavnika vlasti nema mnogo razloga za optimizam.

„Vlast je i u prethodnom periodu usvajala samo one preporuke koje u suštini nisu ograničavale njihovu moć i prednost zahvaljujući tome što su bili u institucijama države i samim tim imali neograničen pristup i uticaj na medije“, naveo je on.

Ponašanje državnih funkcionera van kampanje, koje vidimo ovih dana i nedelja, dodao je Nedeljkov, ilustruje nerazumevanje suštine problema.

„Vlast negira postojanje bilo kakvih problema kada su u pitanju izborni uslovi i zato ne čudi zašto se do sada nije krenulo u ozbiljniju implementaciju ODIR-ovih preporuka“, zaključio je Nedeljkov.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!