Nedeljković: U medijima se sve pretvorilo u komercijalu – tu slobode nema

Vesti 11. maj 202115:05 1 komentar
Fonet/Milica Vučković

U medijima se sve pretvorilo u komercijalu i zaradu i tu slobode nema, izjavio je FoNetu pisac i autor podkasta “Treći svet” Dušan Nedeljković i ocenio da "robovi ne mogu da pevaju o slobodi”.

On je istakao da unutar nekih redakcija postoji sloboda, ali je konstatovao i da mediji prate politiku onog koji ih plaća.

Povezane vesti

Po njemu, sledi slom medija koje smo znali, s jedne strane, “svi smo postali mediji”, dok se, s druge strane, prave informacije traže i nalaze po “medijskim džepovima”, na društvenim mrežama i među ljudima koje poznajemo.

„Ako se sami ne oslobodimo i ne odemo u oaze podkastova, privatnih produkcija i interneta, mi smo ga ugasili“, upozorio je Nedeljković.

On ne vidi način kako bi mediji mogli da se povežu s ljudima i da ih inspirišu da požele promene.

Sve se, kako je predočio, svelo na saopštavanje odvratnih vesti na različite načine, a izveštavanje o političkim sukobima liči na rijaliti program u kojem se političari samo svađaju.

Nedeljković smatra da su mediji još 5. oktobra 2000. doživeli udarac koji nisu dobro podneli i podseća da je „ekipa pravih novinara“ tada pomislila da smo pobedili zlo zauvek.

Prema njegovom viđenju, „onda su se posadili po kafanama i glumili velike heroje revolucije, a pustili su mlade novinare koji se nisu snašli, koji nisu imali toliko iskustva sa slobodom i toliko iskustva sa protivnikom koliko su imali ovi stariji“.

Današnji novinari nedovoljno kvalifikovani

Zahvaljujući činjenici da su bili prepušteni sami sebi, današnji novinari su, kako ukazuje, nedovoljno kvalifikovani i obučeni za posao koji rade.

To se, po Nedeljkoviću, videlo i za vreme pandemije kada nisu izveštavali, već se takmičili u prebrojavanju mrtvih.

Kako je ilustrovao, na konferencijama za novinare bili su prisutni uglavnom mlađi, još neizgrađeni novinari, umesto onih etabliranih, koji bi možda uspešnije zahtevali odgovore na svoja pitanja.

„Ovako se sve svelo na Žaklinu Tatalović, koja ne može da bude Jovanka Orleanka za sve nas i da radi posao umesto nas“, objasnio je Nedeljković.

U podkastu „Treći svet“ bira goste po svojoj volji, sa svih strana političkog spektra. Čak i naziv podkasta baziran je na tome da on, kao autor, neće ni na jednu, ni na drugu stranu, već „kroz sredinu“.

„Ljudi su u podkastima nekako pitomiji. Čak sam insistirao da to ne bude televizijska emisija, jer su i mnogo opušteniji kada ih kamera ne slika“, obrazložio je Nedeljković i zaključio da tako od njih izvuče maksimum, a i sam dobije priliku da kaže ono što misli.