Nedostaju sve krvne grupe, u petak i subotu akcija na stadionu Rajko Mitić

Vesti 09. avg 202111:52 > 11:56 6 komentara
Shutterstock

Sve krvne grupe nedostaju, posebno negativne, kao i nulta pozitivna krvna grupa, rekla je Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Ona je za Radio televiziju Srbije saopštila da je tokom protekle nedelje prikupljeno manje od 1.300 jedinica krvi, dok je 1.500 minimalna granica na nedeljnom nivou. Prema njenim rečima, prošlog utorka je bilo prikupljeno 160 jedinica krvi, u sredu i četvtak 240-250, što smanjuje rezerve krvi, jer je potrebno 300 i više jedinica dnevno.

„Ako se ne poveća broj prikupljenih jedinica krvi tokom dana mi rezerve moramo čuvati za hitna stanja, a tek onda za organizaciju operativnih programa“, rekla je Rodić.

Ona je objasnila da poslednjih dana krv najčešće daju muškarci srednjih godina i pozvala građane da to učine, podsećajući da Insititut radi od 7 do 19 časova, a subotom od 8 dо 15, kao i da se takve akcije organizuju i u više mesta u Srbiji.

Ona je rekla da nevakcinisani građani mogu dati krv. Ko je primio Fajzer i Sinofarm vakcinu, to ne odlaže davanje krvi, a nakon vakcinacije AstraZenekom i Sputnjikom potrebno je sačekati dve nedelje.

Nakon preleženog kovida, krv se može dati posle dve nedelje od negativnog testa, a upala pluća odlažeo se tri meseca i dalje u zavisnosti od zdravstvenog stanja.

Rodić je navela da su pritekli u pomoć prijatelji iz Crvene zvezde, tako da je u petak i subotu velika akcija davanja krvi na stadionu „Rajko Mitić“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare