Neizbežan poziv – saslušanje Stefanovića deluje važno, ali dokle će istraga ići?

Vesti 24. apr 202119:44 46 komentara

Nastavlja se i istraga koja bi trebalo da odgovori na pitanje - ko je od pripadnika policije štitio članove klana Veljka Belivuka. Za sada je poznato da će ministar odbrane Nebojša Stefanović biti saslušan jer je tužilaštvo prihvatilo predlog Branislava Tapuškovića, advokata Gorana Papića, nekadašnjeg zamenika načelnika SBPOK-a. Iako deluje kao važna vest, poznavaoci prilika ne veruju da se ide koracima koji će otkriti ko je je iz države pomagao Veljku Belivuku i njegovim saradnicima.

Dok je obavljao redovne ministarske dužnosti… Javnost je saznala da je dobio poziv i da će pred tužioca u četvrtak. Aktuelni ministar odbrane, a nekadašnji policije, Nebojša Stefanović odgovaraće na pitanja u vezi sa slučajem Gorana Papića, koji je u svoju odbranu rekao „da je isključivo postupao po nalozima ministra policije“, a osumnjičen je da je 15. aprila 2020. godine, mimo procedura, naložio da se Marku Miljkoviću, Belivukovom najbližem saradniku, vrati blindirani automobil. Ništa čudno, kaže predsednik Srbije.

POVEZANE VESTI

„Ja sam bio u više predmeta saslušavan, te ništa nije strašno što će biti saslušan i Stefanović i bilo ko drugi. To je uobičajena stvar, svaki put kada ste pomenuti u predmetu, u redu je da vas sasluša i policija i tužilaštvo, i ja tu ne vidim Bog zna kakav problem, za mene je važnije kako će Stefanović da obavlja posao kao ministar odbrane“, ocenjuje Aleksandar Vučić.

Međutim, ono što je potpuno tačno je da je Vučić svaki put saslušavan, pa i poligrafski, na svoj zahtev, a da je ovo prvi put od petooktobarskih promena da će pred tužioca aktuelni ministar. Papićev advokat nije želeo pred kameru, ali za N1 kaže da će o svemu govoriti naredne nedelje:

„Posle 20 godina, ovo je prvi put da je tužilaštvo pozvalo na saslušanje jednog ministra policije ili vojske, a to za mene, kao zastupnika odbrane, nije bio lak zadatak. Ja znam zašto sam predložio saslušanje Nebojše Stefanovića, ali za sada ne mogu da govorim o tome. Sada kada je saslušanje zakazano, želim da se fokusiram na taj dan. Novinarima ću ponovo biti dostupan u četvrtak, po izlasku iz tužilaštva“, naveo je Branislav Tapušković, advokat Gorana Papića.

Poziv Stefanoviću je bio neizbežan, smatra novinar Vuk Cvijić. Kaže da bi tužilaštvu bilo teško da odbije takav zahtev odbrane jer je jasno da se Papić pozvao na njega. Ipak, Cvijić dodaje da za sada nije po sredi teško krivično delo – već vraćanje automobila pripadniku Belivukovog klana. Takođe, veruje da istraga ne ide u pravcu otkrivanja veza sa najvišim državnim strukturama.

„Očito da nema hrabrosti i političke volje da se ide u tom pravcu, možemo da nagađamo zašto je to tako, možda se neki plaše dokle bi dovela takva otvorena istraga. Ja ne vidim drugi razlog zašto se ne ide u tom pravcu“, izjavio je Cvijić.

Trenutni pravac pokazuje i da je Stefanović bezbedan, veruje Cvijić i dodaje da su napadi na njega u režimskim tabloidima bili samo opomena, kao i da je sukob dve struje unutar Srpske napredne stranke sada smanjenog intenziteta, te sumnja da će veze aktuelne vlasti sa klanom Veljka Belivuka ikada biti obelodanjene.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare