Neizvesnost Prajda – nije pitanje šta se kome dopada, već ko i kako odlučuje

Vesti 06. sep 202219:18 10 komentara

Vlada Srbije jeste se oglasila povodom Evroprajda 27. avgusta i saopštila da ne postoje uslovi za bezbedno održavanje. Na to saopštenje pozvala se i ministarka Gordana Čomić da je to i njeno mišljenje, dok skupštinski Odbor za ljudska i manjinska prava još nema stav, jer se tek danas formirao.

„Braćo i sestre, dragi prijatelji, ne samo u Srbiji, nego svuda gde živi srpski narod velike polemike, podele, kontroverze, donela je odluka da će se u prestonici održati manifestacija koju nazivaju Evroprajd“…

Ovako počinje vanredno obraćanje srpskog patrijarha, koji objašnjava da je ta tema veštački nametnuta i da je suprotna sistemu vrednosti celog naroda u Srbiji.

„Stoga otkazivanje ove manifestacije smatram ispravnim. U isto vreme podsećam da crkva Hristova poštuje Bogom darovanu slobodu svakog ljudskog bića i zato je Crkva protiv svakog oblika nasilja, javnog žigosanja i progona bilo koga. Zlo se ne leči i ne pobeđuje nasiljem, nego se na taj način samo umnožava“, poručio je patrijarh Porfirije.

POVEZANE VESTI:

Iz parlamenta, deo vlasti i tek osnovanog Odbora za ljudska i manjinska prava poručuju da ima prečeg posla i da Vlada treba da se sluša.

„Dao sam vam konkretan odgovor, ako je to njihovo ustavno pravo, zašto da ne“, poručio je Muamer Bačevac iz SDPS-a.

„Zarad svih, zarad života, mojih prijatelja i porodice, gde ja imam LGBT osobe, ja ne mogu njima da kažem izađi“, dodaje poslanica naprednjaka Nada Tasić Knežević.

A deo opozicije veruje, kako kažu, da će predsednik Srbije ostati dosledan svojoj odluci.

„Prema Zakonu o javljom okupljanju, ta sloboda može biti ograničena ukoliko je ugroženo javno zdravlje, moral i bezbednost Srbije“, rekla je poslanica Dveri radmila Vasić.

N1: Kako je ugroženo vaše pravo tom šetnjom?

„Moje pravo je ugroženo tako što moje dete sledeće godine, kad bude osmi razred, o transrodnosti, o homoseksualizmu, o promeni pola, a to se meni kao roditelju ne dopada“, dodala je.

Šta se kome dopada nije pitanje, već ko o čemu i na osnovu čega odlučuje. Vlada Srbije je 27. avgusta u saopštenju, gde je primat bila rasveta, saopštila i da ne postoje uslovi za održavanje Evroprajda, na to saopštenje pozivaju se svi, pa i resorna ministarka Gordana Čomić.

„Zapisnik sa 153. sednice Vlade Republike Srbije, na kojoj je Evroprajd bio tema, nigde nije objavljen, tako da nije poznato zašto u Vladi smatraju da trenutno nema uslova za njegovo održavanje. Još manje je jasno šta je stav Gordane Čomić o mogućoj zabrani, koju je Ustavni sud već četiri puta proglasio neustavnom, dok Evropski sud za ljudska prava eksplicitno kaže da zabrana te vrste nije moguća“, rekao je Goran Miletić, jedan od organizatora Evroprajda.

Policija se još nije oglasila, a poslanici opozicije nadaju se da će moći da ugoste kolege iz Evrope, dok ambasadori apeluju na dogovor.

„Reč je o pravu na okupljanje, što je osnovno ljudsko pravo i iskreno se nadamo da će se postići sporazum i dogovor između Evroprajda i Srbije, kako bi događaj mogao da se održi“, kaže ambasadorka Švedske Anika Ben David.

„Ja sam siguran da je Beograd otvoren grad i da će rado dočekati sve goste bilo odakle da dođu i bilo koje orijentacije da su oko toga ne bi trebalo da bude spora“, navodi samostalni poslanik Vladimir Obradović.

„Niko nije odustao od toga da dođe, mislim da je predsednik neplanirano i napravio reklamu Evroprajdu i mislim da sada više ljudi želi da dođe i tu ne mislim baš na strance, mislim na građane Srbije“, dodaje Biljana Đorđević, poslanica „Moramo“.

Evroprajd počinje sledeće nedelje, a za 17. septembar najavljena je šetnja, koja još nije zvanično otkazana, osim usmeno od strane predsednika.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare