Nekada je šetao uz reku Moskvu, danas spokoj traži na obali Save: Kako žive Rusi u Beogradu

Vesti 24. feb 202421:23 109 komentara

Zbog neslaganja sa ratom i straha od sankcija i izolacije, mnogi Rusi su u poslednje dve godine došli u Beograd. Sa njima je razgovarao reporter N1 Mladen Savatović.

Nekada je Andrej šetao uz reku Moskvu, danas spokoj traži na obali Save. Poput desetina hiljada njegovih sunarodnika Rusiju je pre dve godine napustio iz neslaganja sa ratnom politikom Kremlja i zbog straha od vojne mobilizacije.

„Nisam video nikakvu perspektivu s obzirom na sankcije koje su odmah tada najavljene. Video sam da mnogi odlaze u Srbiju, jer su brojne IT kompanije ubrzo posle izbijanja rata svoje poslovanje prebacile ovde. Bila je to dobra odluka“, kaže Andrej Sundukov.

Kako navodi, Srbija je ispravan izbor.

„Zbog klime, zbog ljudi, slične kulture, ali i zbog mogućnosti da se ostane i dobije državljanstvo, što je u drugim zemljama teže. Pored toga, imam osećaj da zbog rata nismo toliko dobrodošli u državama Evropske unije“, ističe Andrej,

Bolji i slobodniji život potražio je u Srbiji i strip umetnik Gleb.

N1

„Ja sam umetnik i želim da stvaram, što nisam mogao u ratnoj situaciji. Napustio sam Rusiju i kako bih mogao da učestvujem u širenju u anti-ratnih poruka. U Srbiji mogu da kažem šta je potrebno da se kaže. A govorim jer mnogi moji sunarodnici to ne mogu. A važno je“, kaže Gleb Pušev.

Bar malo je, ističe, na neki način – njihov glas.

„I imam osećaj da ratujem…“, navodi Pušev.

Ratuje, kako navodi, „protiv rata i Putina“.

Međutim, upitno je koliko će ta sloboda i ovde da potraje jer je, kaže, uticaj Rusije nad srpskim vlastima sve je jači, pa ljudi koji poput njega koji pozivaju na mir imaju probleme. Dugoročne planove za budućnost zato ne pravi.

„Mogu ja mnogo toga, mogu da se razvijam u brojnim pravcima, ali možda zbog političkih pritisaka koji ovde postaju sve češći, ništa od toga neću moći. Možda ću morati da odem“, navodi Gleb.

Možda će da ode i Andrej. Odluku još nije doneo.

„Dok sam živeo u Rusiji, planirao sam da odem u Sjedinjene Američke Države. I verovatno ću u jednom trenutku da probam da odem, malo je to teže zbog papira“, navodi Andrej Sundukov

Još je teže vratiti se u Rusiju, koliko god se tome nadao. U svakom slučaju, Srbija mu je za sada najbolja opcija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare