Nekadašnji urednik Politike Žarko Rakić na čelu Programskog saveta RTS

Vesti 27. jul 202217:133 komentara
N1

Nekadašnji glavni urednik Politike Žarko Rakić izabran je za predsednika Programskog saveta Radio televizije Srbije, a za njegovog zamenika izabran je novinar te kuće Vladimir Palikuća, prenosi Udruženje novinara Srbije (UNS).

#related-news_0

Rakić je potvrdio UNS da je na tu funkciju izabran na prvoj sednici Programskog saveta, koja je održana 1. jula u Novom Sadu.

O planovima novoizabranog Programskog saveta RTS raspravljaće se na sledećoj sednici, koja je planirana za septembar.

Članovi programskog saveta izabrani u junu ove godine su direktorka niške TV Zona plus Slađana Ostojić, reditelj Srđan Arsenijević, kulturolog Dragan Nikodijević, Ivana Milovanović, novinarka i arheolog Gordana Raković Rudović, novinari Jakša Šćekić, Vesna Bjelić i Zoran Ostojić, operski pevač Oliver Njego, kompozitor Miroljub Ranđelović Rasinski, Ivan M. Petrović, Marija Nikšić i Jelena Vlku.

Programski savet stara se o interesu slušalaca i gledalaca u pogledu programskog sadržaja, razmatra ostvarivanje programske koncepcije i kvaliteta programskog sadržaja javnog medijskog servisa, prati sprovođenje programskih načela i obaveza utvrđenih zakonom i u vezi sa tim obaveštava, daje preporuke i predloge generalnom direktoru i Upravnom odboru RTS.

Najmanje jednom godišnje organizuje javnu raspravu o programskom sadržaju javnog medijskog servisa.

Programski savet ima 15 članova koje bira Upravni odbor RTS iz reda stručnjaka u oblasti medija i medijskih poslenika, naučnika, stvaralaca u oblasti kulture i predstavnika udruženja čiji je cilj zaštita ljudskih prava i demokratije, a na predlog Odbora Skupštine Srbije za kulturu i informisanje.

Članovi Programskog saveta ne mogu biti nosioci javnih i političkih funkcija, mandat članova tog tela je četiri godine i oni ne mogu biti ponovo izabrani, navodi UNS.

Komentari

Vaš komentar