Neko na uranku, neko na ulici: Kako je obeležen 1. maj u Srbiji?

Vesti 01. maj 202315:39 74 komentara

Međunarodni praznik rada obeležava se širom sveta protestima radnika. U Srbiji se Prvi maj obeležava dvostruko - dok jedni praznuju i odmaraju uz roštilj, drugi protestuju.

Ekipa N1 je tokom jutra, na 1. maj, Međunarodni praznik rada i uranak, obišla Košutnjak, gde građani koriste dan za opuštanje i druženje sa porodicom i prijateljima.

Neki su na Košutnjak došli još u nedelju, ali je, kažu, bilo veoma hladno.

Pročitajte još

One koje je ekipa N1 zatekla na Košutnjaku rekli su da će napraviti roštilj i ostati nekoliko sati na ovom mestu.

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) održao je Prvomajski protest u centru Beogradu, sa kog je zatraženo poštovanje radnika i njihovog rada. Skup je organizovan ispred Doma omladine, na mestu na kom je 1893. godine, kod tadašnje kafane Radnička kasina, prvi put u Srbiji obeležen Međunarodni praznik rada.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) nastavila je borbu da se u trgovini ukine rad nedeljom.

U centru Beograda prikupljali su potpise za peticiju, kako bi se trgovcima u Srbiji pomoglo da se izbore za to pravo kao njihove kolege u regionu.

Predstavnici sindikata kažu da na ovaj problem ukazuju pune tri godine, ali da nailaze na zatvorena vrata nadležnih.

Protest je održan i u Zrenjaninu. Nemamo razlog da slavimo praznik rada, ali imamo motiv da se borimo, jer su radnicima otete i fabrike i dostojanstvo, glavne su poruke sa prvomajskog protesta u Zrenjaninu.

Na protestu u Beogradu predsednica Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ Čedanka Andrić izjavila je da Srbija ne može da napreduje ako joj je jedini motiv jeftina radna snaga i uvećanje kapitala i poručila radnicama i radnicima da se opasulje i da samo organizovani u sindikat mogu nešto da urade.

Ona je, na skupu koji je održan na Trgu Nikole Pašića, navela da su odlučili da 1. maj, Međunarodni praznik rada, ove godine obeleže pod sloganom „Sindikatu verujem – Nezavisnost!“ zato što žele da kažu da je nezavisnost njihov izbor i da odaju priznanje svima koji su od 1991. godine imali hrabrost da osnuju taj sindikat, da veruju u njega i da nastave da budu aktivni u njemu.

Prvi maj, poznat i kao Praznik rada ili Međunarodni dan radnika, obeležava se 1. maja i državni je praznik u više od 80 zemalja sveta. Simbolično proslavlja doprinos radnika, promoviše radnička prava i obeležava istrajnost radničkog pokreta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare