Nema besplatnih udžbenika, ali ima 20.000 dinara: Prijava pred izbore, isplata u septembru

Vesti 17. apr 202420:05 52 komentara

Umesto besplatnih udžbenika, svi beogradski đaci dobiće u septembru po 20.000 dinara. Tu odluku Aleksandar Šapić zove - "đačka pomoć roditeljima". A da li je baš tako? Sagovornici N1 jednoglasni, kada se računica svede dobija se - socijalna nepravda. Kažu i da saopštavanje nove odluke u aprilu, a ne pred novu školsku godinu - ima jasan cilj - sakupljanje političkih poena pred izbore.

Kada je iz Starog dvora na sopstvenoj konferenciji vređao novinare N1 – sigurno su ga čuli mnogi đaci, jer se pre toga Aleksandar Šapić obratio baš njima. Umesto besplatnih udžbenika, grad im daje nešto drugo.

„I iz tog razloga smo se odlučili za ovih 20.000 dinara“, rekao je predsednik Pivremenog organa Beograda Aleksandar Šapić.

Kao glavni razlog – Šapić navodi pomoć roditeljima. Jer, će im za razliku kada su deljeni besplatni udžbenici, sada ostati i koji dinar viška.

„Najskuplji komplet udžbenika da znate za negde do 7-8. razreda i za 2-3. razred srednje škole je negde oko 16-17.000 dinara, najeftiniji komplet udžbenika je oko 11.500 dinara“, rekao je Šapić.

„Veliki socijalni jaz nastaje onda kada vidimo koje su razlike u cenama kompleta i na koji način neki đaci mogu da iskoriste onaj ostatak do 20.000 i po kojim kriterijumu, a neki đaci će možda ostati bez tog značajnog dela za drugi školski pribor“, poručuje profesorka srpskog jezika Vesna Vojvodić Mitrović.

Možda bez značajnog dela novca ostanu svi đaci, jer pojedini izdavači školskih udžbenika za N1 nezvanično kažu da se od septembra može očekivati poskupljenje knjiga, ali da se još ne zna za koliko. Za sada se zna koliko para se izdvaja iz gradskog budžeta za novu ideju. U Beogradu ukupno ima 192.953 učenika. Kada se taj broj pomnoži sa 20.000 dinara i podeli sa trenutnim kursom evra – dobija se suma od oko 33 miliona evra.

„Ne samo da je to ekonomski nepotrebno i glupo na neki način, nego je i velika socijalna nepravda i to je po onom sistemu iz onog stripa – uzimamo od siromašnih i dajemo bogatima“, smatra ekonomski novinar Mijat Lakićević.

N1: Je l Vas čudi što se ta informacija saopštava u aprilu, a ne recimo pred novu školsku godinu?

„Ne čudi me, pošto je to očigledno deo ove predizborne političke kampanje za beogradske izbore, mi bismo mogli da pitamo zašto sličnu pomoć ne dobiju i u drugim gradovima ili opštinama u Srbiji“, dodao je Lakićević.

„Teško je oteti se utisku da je ovde po sredi ono što je predsednik Srbije još 2017. godine primetio – da čim neki političar petlja oko dece, budite sigurni da ne radi svoj osnovni posao nego nešto drugo“, kaže Vojvodić Mitrović.

Prijava za 20.000 dinara kreće od 22. aprila u svim školama i trajaće do leta. Đaci i njihovi roditelji, kako Aleksandar Šapić obećava, novac mogu da očekuju u septembru.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare