„Nema dijaloga s kršiteljem Ustava“: Čak tri liste neće na konsultacije sa predsednikom Srbije

Vesti 26. feb 202419:24 29 komentara

Iako Skupština Srbije nije još izabrala predsednika, niti potpredsednike, šef države započeo je konsultacije o mandataru, što je njegova ustavna obaveza. Međutim, odziv na te konsultacije nije obaveza, pa čak tri liste ne žele da sednu za isti sto sa predsednikom Srbije.

U većini evropskih zemalja 69 dana posle izbora Vlada uveliko sprema izveštaj za 100 dana rada. U Srbiji, tek počinju konsultacije o mandataru. Prvi je na njih stigao Šaip Kamberi, jedini predstavnik Albanaca u parlamentu.

Povezane vesti

„Ne postoji uopšte opcija da mi budemo deo Vlade. Opcija je da krene proces primene plana od sedam tačaka. Naš Nacionalni savet je 2022. imao konsultacije sa sedam ministarstava i realizacija plana je trebalo da počne 2023. Sad je 2024 i nije ni krenulo“, poručio je Kamberi.

Iako ruski ne priča baš kao Rus, Slobodan Nikolić predstavnik je te nacionalnosti u Skupštini.

Ulazak u Vladu ga ne zanima. Interesuje ga samo, ako može da bude posmatrač u ruskom vojnom savezu – ODKB.

„I eventualno da budem predsednik kluba prijateljstva sa Rusijom, što je i prirodno“, kaže Nikolić.

Sledeći za razgovor predsednika bi trebalo da bude sa SDA Sandžaka, Sulejmana Ugljanina. Ali, ta stranka je zvanično predložila da se konsultacije o mandataru odlože do presude Ustavnog suda o ustavnosti izbora održanih 17. decembra.

Dolazak su odbile i Srbija protiv nasilja i koalicija NADA. Nema dijaloga sa predsednikom koji krši Ustav, izneo je ranije lider Nade i Novog DSS-a Miloš Jovanović. Nema dijaloga sa predsednikom posle onakvih izbora, kaže Marinika Tepić, potpredsednica SSP i nositeljka liste Srbija protiv nasilja.

„Sve je obesmislio, sve je pogazio, sve je razorio. Institucije su nam rasporene i mi sad idemo nekim drugim putem. Jedinim koji je ostavio“, kazala je Marinika Tepić za N1.

Vučić će sutra nastaviti konsultacije sa listom koju predvode Usame Zukorlić i Tomislav Žigmanov, a zatim i sa Savezom vojvođanskih Mađara.

Posle toga, ostaje da razgovara sa SPS-om i svojima – koalicijom oko SNS-a. Kada te formalne susrete završi, trebalo bi da saopšti ime mandatara.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare