Nema pojašnjenja kontradiktornih izjava – ima li FBI ulogu u hapšenju Belivuka

Vesti 02. avg 202119:0945 komentara

Kiminalnoj grupi Veljka Belivuka, optuženoj za najteža krivična dela, pritvor je produžen za još 30 dana. Međutim i danas nema pojašnjenja o kontradiktornim izjavama, najpre ministra odbrane Nebojše Stefanovića da je za rasvetljavanje zločina Belivukove grupe zaslužan američki FBI, i kasnijeg demantija te informacije od strane samog predsednika države koji je rekao da su čitav posao uradile domaće bezbednosne službe.

Nakon zvaničnog saopštenja Ministarstva unutrašnjih poslova, ministra Nebojšu Stefanovića je demantovao i predsednik Srbije.

„U slučaju Belivuk radila je naša policija, naša Bezbednosno-informativna agencija. Ja sam razumeo čak i gospodina Stefanovića da nije mislio na slučaj Belivuk, već da je to govorio o aplikaciji Skaj, a za aplikaciju Skaj dobili smo podršku evropskih službi, tek naknadno i to ne za aplikaciju Skaj, već za aplikaciju ANOM od američke službe. Ja razumem, moguće da je pogrešio zato što su i naše novine pogrešile po tom pitanju“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Povezane vesti:

Ko je zaista pogrešio? Javnost je za sada uskraćena za taj odgovor.

Ministar Nebojša Stefanović je rekao, podsetimo, da je istraga protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka započela u vreme kada je on bio na čelu MUP-a i da je očigledno ključni segment te istrage upravo trenutak kada je FBI dešifrovao komunikaciju na aplikaciji Skaj. Podsetio je da se sastajao sa direktorom FBI-a Kristoferom Vrejom.

Taj sastanak se desio 15. maja 2019. godine. Iste godine FBI je sa Srbijom radio nešto. Sprovodio operaciju Trojanski štit/Zeleni signal, za koju smo saznali 8. juna ove godine u saopštenju američke ambasade. FBI je pokrenuo sopstvenu firmu za distribuciju šifrovanih uređaja pod nazivom „ANOM“, koju su koristili kriminalci u preko 100 zemalja.

„Paralelna istraga protiv sistema Skaj bila je smišljeni strateški aspekt operacije Trojanski štit/Zeleni signal, koja je navela deo baze kriminalnih korisnika Skaja da pređu na platformu kojom je rukovodila FBI“, saopštila je američka ambasada.

Upotreba aplikacije Skaj je blokirana marta 2021. godine.

„Sigurno FBI nije učestvovao u istrazi, dakle to je ipak istraga jedne narko-kriminalne bande, FBI nema ovlašćenja da radi van Sjedinjenih Američkih Država. Ali to ne znači da je FBI preko nekih sestrinskih službi, doturio našim službama, MUP-u određene podatke“, objašnjava urednik Vremena Filip Švarm.

Novinari ukazuju i na nedostatak informacija o nastanku kriminalne grupe Veljka Belivuka, jer ne veruju da su se samo naprasno stvorili. Iako su optužnicom obuhvaćeni pojedini pripadnici bezbednosnih struktura i dalje nije poznato ko je iz vrha vlasti doprineo razvoju ove kriminalne grupe.

Komentari

Vaš komentar